Gemeenten voorop in aanjagen economie

Gemeenten moeten flexibiliteit gebruiken

23 januari 2009

De Nederlandse gemeenten spelen een hoofdrol in het versnellen van de overheidsinvesteringen om de economie op stoom te houden. Zij kunnen kleinere projecten veel gemakkelijker naar voren halen dan Rijk of provincie, die met grote investeringsprojecten gevangen zitten in planning en procedures.

Dit zegt Ralph Pans, directievoorzitter van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). 'Je kunt de vervanging van het dak van de school op korte termijn uitvoeren, maar een nieuwe treinverbinding niet.' Pans raadt zijn leden aan om investeringen op peil te houden en waar mogelijk te versnellen. Hij adviseert bij tegenvallers niet onmiddellijk te bezuinigen, om ook bij gemeenten werkgelegenheid in stand te houden.

Extra investeringen

De Tweede Kamer heeft de discussie over extra investeringen woensdagavond op scherp gezet, met een oproep aan het kabinet om meer te doen. Premier Balkenende deed afgelopen weekeinde nog een beroep op lagere overheden om meer te investeren voor economie en werkgelegenheid.

De gemeenten steken samen euro 6,5 mrd in allerlei zaken, van riolering en wegen tot schoolinventaris, ruim een derde van alle overheidsinvesteringen en nog iets meer dan de euro 6,1 mrd die het Rijk investeert.

Bron: Het Financieele Dagblad