'Sloopbonus ook nodig voor ondernemers met bestelauto'

Milieuheffing dwingt ondernemers tot investeren

30 januari 2009 1 minuten

De Tweede Kamer wil een bonus geven als mensen hun oude auto laten slopen. Zo worden ze gestimuleerd om een nieuwere, schonere auto te kopen.

Mileuzones

MKB-Nederland, VNO-NCW, EVO en TLN vinden dit plan een doorbraak en wijzen erop dat de sloopregeling vooral hard nodig is voor ondernemers met bestelauto´s. De werkgevers doen hun oproep omdat de grote gemeenten overwegen om een milieuzone in te voeren, waarbinnen vanaf 2010 alleen nog maar de schoonste bestelauto´s mogen rijden. Daarbij gaat het om zeker 50.000 bestelauto's die de binnenstad niet meer in mogen.

Bedrijfsleven: 'Tegemoetkoming ook voor ondernemers'

Als de plannen doorgaan wordt de rekening die daarbij hoort eenzijdig bij het bedrijfsleven neergelegd. In de praktijk wordt de ondernemer namelijk gedwongen om een nieuwe bestelauto aan te schaffen, vinden de werkgevers. Midden in een recessie is dat een forse investering van minimaal 10.000 euro per bestelauto. Bovendien hebben ondernemers, in tegenstelling tot de consument, geen enkele keuze. Voor hun werk moeten zij de binnenstad in, waar de automobilist nog kan besluiten om aan de rand van de stad te parkeren of de trein te pakken. Een schilder of loodgieter kan moeilijk met al zijn spullen met tram en trein op weg naar de klant, aldus de werkgevers. Het bedrijfsleven wil dat de politiek niet alleen de particuliere automobilist, maar ook de ondernemer tegemoetkomt. Het bedrijfsleven is bereid mee te financieren, maar het kabinet moet  ook met een bijdrage  komen om de sloopregeling van de grond te krijgen.

Bron: MKB-Nederland