Geld voor mkb'er met exportplannen

prepare2start: €12,5 miljoen extra ondersteuning

28 augustus 2012 1 minuten

Staatssecretaris Heemskerk van Economische Zaken trekt €12,5 miljoen extra uit ter ondersteuning van ondernemers met exportplannen. Hij wil dat meer Nederlandse mkb-bedrijven kansen benutten in het buitenland.

Mkb’ers die voor het eerst zaken willen doen over de grens, kunnen gebruikmaken van de nieuwe regeling prepare2start. Ondersteuning bestaat uit advies en begeleiding bij het opstellen en uitvoeren van een internationaliseringsplan en een bijdrage in de kosten van een aantal in het plan genoemde activiteiten. De subsidie bedraagt 50 procent van de gemaakte kosten tot een maximum van €11.500.

Heemskerk vindt het belangrijk dat mkb-bedrijven ook tijdens de economische crisis nieuwe internationale markten blijven betreden. “Het midden- en kleinbedrijf is de ruggengraat van onze economie en internationale handel is de motor van ondernemend Nederland. Wij zijn een handelsland en dat is al eeuwen onze kracht. Export is en blijft voor Nederland cruciaal”, aldus de staatssecretaris.

MKB-Nederland is blij met de regeling maar pleit daarbij voor meer maatwerk. Nu krijgen ondernemers vooral algemene informatie over markten en producten die niet voldoet aan hun specifieke informatiebehoefte.

Ondernemers kunnen voor de aanvraag van prepare2start terecht bij de Kamer van Koophandel, Buma, FHI, FME/CWM, HISWA, Metaalunie, Modint en Syntens. Meer informatie is te vinden op de website van Agentschap NL.

Bron: MKB-Nederland