Overheid moet kleine ondernemer helpen

ZO krant van de SP januari 2009: Tekst: Anthonie Vermeer Foto: Alex Wolf

12 april 2010 3 minuten

Op werkbezoek bij mensen voor wie ze zich inzetten. SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen en de directeur van MKB Servicedesk, Willem Overbosch, maken er graag tijd voor vrij. Onlangs bezochten ze sámen een ondernemer in nood.

Willem Overbosch is directeur van MKB Servicedesk. Hij loopt met Sharon Gesthuizen door Oud-Beijerland naar een modelbouwshop, waarvan de eigenaar door zijn bank in de steek wordt gelaten. Sharon, die ooit leefde van haar eigen videoproductiebedrijf, hoort van Willem dat bij MKB-Servicedesk de aan de crisis gerelateerde vragen toenemen. Vooral de vraag hoe geld los te krijgen van de bank, komt vaak voor.

Sharon vertelt hem dat de SP vindt dat de overheid ondernemers zoveel mogelijk moet bijstaan en dat het niet juist is als kleine zelfstandigen worden overladen met risico. Ze pleit voor belastingvoordeel aan ondernemers die zich scholen en voor verplichte inkomensverzekeringen. Dat gaat Willem te ver: “Een ondernemer hóórt risico te nemen. Zet liever HEAO-studenten in een maatschappelijke stage naast een ondernemer om mee te denken en een spiegel voor hem te zijn. Maar ik ben het wel met je eens dat de overheid beter moet samenwerken met brancheverenigingen als MKB-Nederland en marktpartijen om ondernemers beter te helpen bij het vinden van de juiste middelen, instanties en informatie.”

Bij modelshop Durenco horen ze van eigenaar Fred van Deuren dat zijn omzet afgelopen jaar bijna veertig procent is gekelderd. In het najaar begon de omzet te dalen, hij had juist flink wat modelauto’s en –boten gekocht. Hij dacht dat de bank hem zou helpen met een lening, want: “Mijn bedrijf was gezond. Ik begon in 2006 en draaide beter dan de prognose. Het jaar erop was helemáál top. Maar de bank wilde me niets lenen, ook al wees ik op het Besluit Borgstelling MKB, waarin de overheid zich garant stelt. Ze zeiden gewoon dat ze daar niet aan deden. En de reden van de afwijzing kreeg ik ook niet.”

Sharon: “Al veel ondernemers kregen de deur van de bank in hun gezicht gesmeten. Iedereen ziet dat de banken de fout in zijn gegaan, met een kredietcrisis als gevolg. Maar nu geven de banken kleine ondernemers het gevoel dat zij niet goed bezig zijn. Zo groeit wederzijds wantrouwen en dat is slecht voor de economie.”

Tot overmaat van ramp werd begin december Freds winkel leeggeroofd. Omdat de verzekering niet direct over de brug kwam, klopte hij nogmaals bij de bank aan om voor Sinterklaas en Kerstmis voldoende voorraad te hebben. Wéér tevergeefs, zonder opgaaf van reden.

Willem: “Banken moeten duidelijk worden. Hoe beoordelen ze en om welke redenen wijzen ze een leningaanvraag af? Nu kan de aanvraag door willekeur blijven steken bij één bankmedewerker. Het hele proces moet open en zichtbaar worden. Dáár zou de politiek op aan kunnen sturen.”

Fred, vader van een zoon (10) en dochter (7) kan het hoofd boven water houden, doordat zijn vrouw kringloopwinkel Linda’s snuffelhoek heeft, in Heinenoord aan de Emmastraat. “Ze kon de winkel een paar maanden geleden overnemen. Tweedehands spullen lopen nu hartstikke goed. Ik krijg binnenkort een deel van dat pand. Dan stop ik hier, dat scheelt 1100 euro huur per maand. En sinds kort werk ik noodgedwongen twintig uur per week in een schokdemperbedrijf.”

Fred had mazzel dat zijn huurbaas hem niet aan zijn huurcontract hield. Voor bedrijfspanden gelden langlopende huurovereenkomsten, crisis of niet. Toch weer betere tijden voor Fred? Hij vertelt dat er gisteren onverwacht een brief van de ABN Amro is gekomen; of Fred wat vragen kan beantwoorden in verband met zijn kredietaanvraag.

Sharon: “We hadden al eerder gehoord dat die bank nee zei tegen ondernemers, een bank die op dit moment van de Staat is nota bene. Daarom vroeg Agnes Kant opheldering aan minister Van der Hoeven. Die zei: dit mag niet kunnen! Daarna hoorden we er niets meer van. En nu heb jij misschien alsnog een positief bericht, Fred, dan heeft het misschien tóch geholpen.”

Bron: SP krant ZO uitgave februari 2009. Oplage 2 miljoen stuks

Download