Snel het juiste antwoord.

Ondernemen februari 2008: MKB Servicedesk enige onafhankelijke ondernemersvraagbaak

27 februari 2009

In 2006 startte Willem Overbosch met MKB Servicedesk. Op de website daarvan kunnen ondernemers terecht met vragen. Gegarandeerd het juiste antwoord op elke vraag.

Het Nederlandse deel van internet wemelt van de websites waarop commerciële partijen elkaar verdringen om de kleine ondernemer van dienst te zijn. Of anders gezegd, om geld te verdienen aan het mkb. Niks mis mee, zolang de diensten die de aanbieders in de etalage hebben een goede prijs/kwaliteitsverhouding kennen. Hieraan schort het nog wel eens.

Dat moet anders kunnen, dacht Willem Overbosch (35) twee jaar geleden. De ondernemer zette www.mkbservicedesk.nl op met als kerndoel het verstrekken van objectieve informatie over al datgene wat een beginnende zakenman kan bezighouden. Uiteraard gaat de zon niet voor niets op. Om zelf ook leuk te kunnen rondkomen, koppelde Overbosch een abonnementsgeld van 75 euro per jaar aan zijn dienstverlening voor hen die bij wijze van spreke elke dag een prangende vraag voelen opkomen. Zijn dienst is gratis voor ondernemende types die zo af en toe eens iets willen weten.

Heeft Overbosch dan zoveel kennis in huis dat hij alle mogelijke vragen over ondernemerschap kan beantwoorden? Nee, natuurlijk niet. Maar wat hij wel kan, is de vragensteller verwijzen naar de instelling waar het antwoord voor het grijpen ligt. Een uurtje surfen op het internet levert natuurlijk ook uiteindelijk wel een antwoord op, maar een mailtje of telefoontje naar de Servicedesk werkt sneller. Anderhalf jaar na de start heeft Overbosch 2.000 abonnees aangesloten. In de loop van 2008 hoopt hij ook de 22.000 ondernemers van de lokale verenigingen van MKB-Nederland via collectieve abonnementen te kunnen te verwelkomen.

Eind vorig jaar maakte de Servicedesk voor het eerst de balans op. De inmiddels zeven medewerkers van de website (deels parttime) verwerkten vragen van gemiddeld 50.000 bezoekers per maand en dat aantal groeit met gemiddeld 17 procent per vier weken. Bijna 80 procent van de vragenstellers heeft een bedrijf met maximaal tien werknemers. Eén op de drie is ‘éénpitter’. De meeste vragen gaan over beperking van risico’s. Hoe kan ik mij het beste verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid? Welke verzekeringen heb ik absoluut nodig en welke kan ik missen? Hoe moet ik een inkomensachteruitgang opvangen? Moet ik mij verzekeren tegen ziekteverzuim van personeel? Hoe kan ik het beste een pensioen opbouwen? Dit soort vragen leeft bij heel veel (kleine) ondernemers. Het moge duidelijk zijn dat de Servicedesk de vragensteller niet verwijst naar een verzekeringsmaatschappij. Andere veel gestelde vragen gaan over het aanstellen van medewerkers, arbeidscontracten en de overname van een bedrijf. Overbosch: “Er bestaat veel onduidelijkheid over welke cao geldt voor de medewerkers die men in dienst neemt of heeft. Opvallend is dat zoiets als administratieve lasten niet echt als een probleem wordt ervaren.”

De kracht van MKB Servicedesk is zijn onafhankelijkheid, benadrukt Overbosch, die de dagelijkse leiding inmiddels heeft overgedragen aan Henk van Amerongen (49). Bovendien is een ander groot verschil met ‘vergelijkbare’ websites dat de dienstverlening niet aanbodgericht, maar vraaggestuurd is. Heeft het in Utrecht gevestigde bureau wel eens nee moeten verkopen? “Nee”, zegt Overbosch, “wij geven geen inhoudelijk antwoord, maar routeren de vraag náár dat antwoord. En daarin zijn wij heel goed en bovendien snel."

Bron: Ondernemen! uitgave 20 februari 2008

Door André Vermeulen | fotografie Angelo Goedemondt