Premier Balkenende krijgt alternatief innovatieplan aangeboden

Draag bij aan dit burgerinitiatief via het web

02 maart 2009 2 minuten

DEN HAAG – Op vrijdag 13 maart word een alternatief innovatieplan aangeboden aan Premier Balkende. De initiatiefnemers van het Burger Innovatie Initiatief willen met het plan burgers inspraak geven in het innovatiebeleid wat de overheid moet volgen om uit de huidige crisis te komen. Zo’n 130 burgers hebben daar de afgelopen tijd via internet en Twitter aan geschreven. Het plan is bedoeld als een alternatief voor het discussiestuk dat het Innovatieplatform dezelfde dag zal aanbieden.

Enkele weken geleden plaatste het door de regering ingestelde Innovatieplatform een conceptversie van zijn plan op de eigen website en noemde dat een 'green paper'. Het platform verbond er een open uitnodiging aan. Wie dat wil kan elk denkbaar commentaar insturen, mits dat de 200 woorden niet overschrijdt. "Daarna verdiepen wij het plan en bieden het aan het Kabinet aan", zo schrijft het Innovatieplatform.

“Het is maar de vraag wat er met de ingezonden reacties gebeurt”, zegt innovatie- en webspecialist Abdul-Rahman Advany, de drijvende kracht achter het alternatieve innovatieplan. “De eindredactie van het uiteindelijke plan ligt bij de beleidsmedewerkers van het Innovatieplatform.”

Advany kopieerde het stuk en plaatste het als een 'wiki' op de site van het Burger Innovatie Initiatief. Net als dat bij Wikipedia het geval is kon iedereen er vanaf dat moment aan meeschrijven. "Op het internet is het al geruime tijd de trend dat bezoekers samen voorstellen uitwerken", vertelt Advany, die via het sociale netwerk Twitter al snel steun vond bij gelijkgestemden. Twitter kwam vorige week plotseling in het nieuws als nieuw communicatiemiddel meteen na de ramp bij Schiphol met het Turkse vliegtuig.

"Geheel in lijn met deze ontwikkelingen zijn we daarom de website  www.beleid20.nl gestart." Op deze website is het Innovatieplan geplaatst in de vorm van een wiki, zodat bezoekers niet alleen een reactie kunnen achterlaten, maar ook het Innovatieplan zélf kunnen wijzigen. “Iedereen is vrij om input te leveren. Hier mag je dus ook het afschaffen van de hypotheekrente-aftrek of een verbod op hedgefunds voorstellen”, vertelt Advany. “Innovatie met niet-traditionele middelen is een van de uitgangspunten. Aan de slag dus met oplossingen die op lange termijn ook werken.”

Geheel in lijn met deze open en transparante aanpak kan iedereen zich vervolgens ook nog aanmelden om in de redactie plaats te nemen die het coöperatief tot stand gekomen stuk tot een leesbaar geheel zal maken. De officiële discussie bij het Innnovatieplatform sloot 2 maart, de wiki van het Burger Innovatie Initiatief is nog tot en met 11 maart te wijzigen. 

Wat de initiatiefnemers van het Burger Innovatie Initiatief betreft kan de Nederlandse overheid nog wel wat leren van de Verenigde Staten van Amerika, het Verenigd Koninkrijk en Nieuw-Zeeland. "Daar zijn wiki's al ingezet door de overheid zélf", besluit Advany.

Meer informatie is te vinden op de website http://beleid20.nl.