'Politieke geschillen mogen crisismaatregelen niet in de weg staan’

Reactie MKB-Nederland n.a.v. Conjunctuur Enquete

17 maart 2009 1 minuten

Maatregelen voor ondernemers in financiële nood mogen niet op zich laten wachten omdat het CDA en de PvdA het niet met elkaar eens zijn.Dit zegt MKB-Nederland naar aanleiding van de Conjunctuur Enquête Nederland onder 4.000 ondernemers waar ook MKB-Nederland bij betrokken is.

Uit het onderzoek blijkt dat steeds meer sectoren in Nederland te maken hebben met een daling van de omzet, minder orders en een lagere winstgevendheid.

Eind vorig jaar voelden vooral de industrie en transportsector de crisis, maar dit gevoel is nu overgeslagen op vrijwel alle sectoren. De industrie en de horeca zien hun omzet het hardst teruglopen, gevolgd door de transportbedrijven en de bouw.

Het bedrijfsleven is veel pessimistischer dan eind vorig jaar, toen al zorgen werden uitgesproken over de economische vooruitzichten. Een kwart van de ondervraagde ondernemers gaat er nu vanuit dat de omzet in het eerste kwartaal is gedaald. Bijna een derde heeft minder orders binnengekregen.

MKB-Nederland begrijpt dat er tijd wordt uitgetrokken door het kabinet om te komen tot een totaaloplossing om de crisis te bestrijden. De werkgevers benadrukken echter dat er ook direct maatregelen getroffen moeten worden om ondernemers die in zwaar weer zitten te helpen. Hierbij denkt de werkgeversorganisatie aan maatregelen die rechtstreeks helpen en de overheid in principe geen geld kosten zoals het later betalen van BTW en het willekeurig afschrijven van investeringen over meerdere jaren (een carry-back van drie jaar). Dit levert ondernemers direct geld op.

Bron: MKB.nl