Niets zo charmant als een spreuk aan de wand

Jan Jakob Lingbeek (51) vertelt over zijn bedrijf Truttig Tegeltje

02 maart 2011

‘Hoge golven vangen veel wind’, ‘beter één vliegje in de hand dan tien in de lucht’. Geen belletje dat gaat rinkelen? Kan kloppen, want het zijn spreuken die klanten zélf hebben bedacht als tegelwijsheid.

Over het bedrijf:

Bedrijfsnaam:Truttig Tegeltje

Bedrijfsvorm: VOF

Opgericht: 2005

Eigenaars: Jan Jakob en Ellen Lingbeek

Aantal werknemers: 4 (Jan Jakob, Ellen en hun twee kinderen)

Omzet: privé

Werkt: 50 uur per week

'Een echte familiebusiness'Op de website van Truttig Tegeltje kun je een kant en klare spreuk of een eigen spreuk op een tegeltje laten zetten. Een heel productieteam dat achter deze gezellige muurversiering zit? Nee hoor, eigenaar Jan Jakob Lingbeek is zélf degene die elke ochtend zo precies mogelijk zestig tot honderd zelfklevende vellen op de tegels plakt. “Daarna zorgen mijn vrouw en twee kinderen dat de tegels goed ingepakt worden en naar de klanten verstuurd worden. Een echte familiebusiness dus,” lacht Jan Jakob.

De scheiding tussen werk en privé is soms lastig, beaamt de ondernemer. “Ik ben ’s avonds snel geneigd nog ‘even’ een uurtje aan het werk te gaan omdat mijn bedrijf naast ons huis ligt.” Maar, haast hij zich te zeggen, dat vindt hij geen probleem. “Ik doe het gráág.”

Het begon als een grapTruttig Tegeltje begon als een grap, in 2005. Jan Jakob had op dat moment een eigen digitale printer. Een bevriende eigenaar van een ander bedrijf (Reclamebureau Exxtra) riep in het wilde weg iets over tegelspreuken en in een mum van tijd zat Jan Jakob met twee bedrijven om de tafel. De taken werden verdeeld. Eén bedrijf was verantwoordelijk voor de website, één voor de betaling en Jan Jakob voor het versturen van de tegels. Drie maanden na de oprichting van Truttig Tegeltje, gooiden de twee medeoprichters het bijltje erbij neer. Jan Jakob: “Het liep niet goed. We hadden slechts twee tot drie bestellingen per dag. Ze durfden het niet meer aan.”

Zelf dacht Jan Jakob ook dat Nederland niet klaar was voor een webwinkel met de tegeltjes. “Het waren mijn vrouw en kinderen die me overhaalden. ‘Adverteer meer voor de website en probeer het nog een half jaar,’ zeiden ze me. Ik heb via startkabel geadverteerd en ineens sloeg het wél aan.”

Volop genietenNu geniet hij volop van zijn eigen webwinkel. “Ik ben blij dat ik via de eigen drukkerij van mijn vader in de ondernemerswereld ben gerold. Vooral van de vrijheid die ik heb, geniet ik. Geen baas die me zegt wat ik moet doen. Ik kan alles zelf bepalen.” Minder leuk vindt hij de administratie en het betalen van de BTW. Om die ‘vervelende klussen’ het leuke werk niet te overschaduwen, heeft Jan Jakob zijn boekhouding uitbesteed aan een boekhoudkantoor

Plagen met een gekke uitspraakBij het zien van de website van Truttig Tegeltje denk je niet aan vervelende klusjes. Als klant kun je zelf een tekst, een lettertype en een kleur kiezen en die voor € 6,95 op een tegel laten zetten. De standaardteksten worden weinig gebruikt, het zijn vooral de persoonlijke teksten die het goed doen. Jan Jakob: “Denk aan mensen die in hun vriendengroep vaak een verbasterde spreuk als grap gebruiken of iemand willen plagen met een gekke uitspraak.”

Succes te danken aan goede advertentiesDe tegelversierder zegt zijn succes vooral te danken aan goede advertenties. “Vorig jaar heb ik bijvoorbeeld mijn tegels in een folder van het Kruidvat gezet. In korte tijd verkocht ik vijfduizend tegels!”

Last van de crisis?Last van de crisis heeft Lingbeek nauwelijks bij Truttig Tegeltje. “Alleen de grote bedrijfsbestellingen – mijn grootste was er eentje van drieduizend tegels – blijven weg.” In zijn andere bedrijf, PrePressPrinting Paica vof, voor het printen van visitekaartjes, flyers, posters en folders, merkt hij het wél. “Grote bedrijven geven visitekaartjes zo goed als gratis weg via internet. Tegen zulke grote jongens kan ik niet op concurreren. Ik moet het hebben van mijn vaste klanten. Ik hoop dat ik ze kan houden. Van de combinatie van Paica en Truttig Tegeltje kunnen mijn gezin en ik gelukkig goed rondkomen.”

ToekomstplannenPlannen voor de toekomst heeft Jan Jakob niet. Dan, nadenkend: “Al wil ik Truttig Tegeltje ook in Engeland gaan introduceren. In Duitsland heb ik het al eerder geprobeerd, maar dat was niks. Hoeveel geld ik ook in advertenties via Google pompte, de Duitsers lopen niet warm voor mijn tegeltjes.”

Meer inspirerende verhalen van ondernemers lezen?

Neem dan een kijkje in onze rubriek

< Wil jij ook graag in deze rubriek verschijnen en over je bedrijf vertellen? Neem dan contact op met de redactie>

Auteur

Lenneke Arts