Richard Newton - Checklistboek voor projectmanagers

Boekrecensie week 21

28 februari 2011

Van checklisten voor het beheren van eenvoudige taken tot het beheren van meerdere projecten; in het “Checklistboek voor projectmanagers” vind je de checklist die jij nodig hebt, in welke fase van een project je ook zit.

Checklists op type project en fase van het project

Dit boek geeft aanwijzingen, tips en adviezen over hoe je taken en projecten kunt beheren. Het eerste hoofdstuk richt zich op hoe je je eigen tijd productiever kunt besteden. De overige hoofdstukken behandelen het beheren van projecten en werken met een projectteam, het beheren van meerdere projecten naast elkaar en tot slot het behalen van resultaten met programma’s.

Per hoofdstuk en paragraaf wordt een inleiding gegeven. Verder wordt aan het eind van elk hoofdstuk een korte samenvatting gegeven van de belangrijkste punten.

Aan de hand van handige checklists, tabellen en sjablonen, komen de verschillende fasen van projecten aan bod. Niet alleen de ‘technische’ aspecten van projectmanagement, zoals het bepalen van projectdoelstellingen of het ramen van de kosten, worden behandeld. Er wordt ook ruim aandacht besteed aan de softere kanten van projectmanagement. Zo word er ingegaan op hoe je je projectteam kan motiveren tot presteren. Een ander voorbeeld is iemand een taak laten doen terwijl je niet diens lijnmanager bent. Dit is een uitdaging die projectmanagers dagelijks tegen kunnen komen. Als tips wordt o.a meegegeven dat je rekening moet houden met het tijdstip waarop je het verzoek doet. Als je bijvoorbeeld een accountant aan het einde van de maand om hulp vraagt, dan is de kans op een positief antwoord veel kleiner dan wanneer je hem halverwege de maand benadert.

Overzichtelijke leesindeling

Er zijn verschillende manieren om bij de voor jou relevante checklist te komen. Allereerst vanuit de inhoudsopgave op onderwerp. Verder vind je in de inleiding een handig hulpmiddel dat verwijst naar een hoofdstuk, afhankelijk van het type project en projectfase waar je in zit (“U weet dat er iets moet gebeuren, maar het lukt u niet uw ideeën helder te krijgen…ga naar de hoofdstukken 3 en 4”). Tot slot zijn er onderlinge verwijzingen tussen checklists, zodat je makkelijk tussen de verschillende hoofdstukken kunt navigeren. Wil je echt niets aan het toeval overlaten, begin dan bij checklist 1.1, loop het gehele boek door en beoordeel of de lijsten die je tegenkomt voor jou relevant zijn.

Ondanks de variatie in checklists, tabellen en sjablonen, wordt de informatie na het raadplegen van verschillende paragrafen achtereen, vrij droog. Als de checklists afgewisseld zouden worden met praktijkcases of succesverhalen, dan zou het makkelijker weglezen. Het is leuk en leerzaam om over ervaringen van andere projectmanagers te lezen en tevens een reden het boek erbij te pakken als je niet tot over je oren in een project zit.

Eindoordeel

Het Checklistboek voor projectmanagers is een handig naslagwerk dat je in elke fase en bij elk type project kunt gebruiken. Niet alleen als hulpmiddel bij het maken van beslissingen, maar ook om werk gedaan te krijgen waarvan je zelf niet wist dat het moest gebeuren.

Wil je ook een boekrecensie schrijven voor de MKB Servicedesk?

< Neem contact op met de redactie >

Auteur

Hellen Basari