'Focussen op je kwaliteiten'

Column | Monique Oosthoek

22 augustus 2012 2 minuten

Monique Oosthoek greep het faillissement van het bedrijf waar ze werkzaam was aan om eens goed na te denken over het starten van haar eigen bedrijf. Wat zijn haar ervaringen?

"Al enkele maanden liep ik met een idee een bedrijf te starten. Mijn eigen klanten uitzoeken, mijn eigen tijd indelen en mijn eigen creativiteit verder ontplooien. Na een faillissement van het bedrijf waar ik werkzaam was, diende de uitgelezen kans zich aan.

Zo geregeld

Het inschrijven bij de Kamer van Koophandel, het aanvragen van een BTW nummer zijn zaken die zo geregeld zijn, maar het echt uitwerken van je product is een veel langer traject.

Het maken van een ondernemingsplan helpt je om alles helder te krijgen. Hier liep ik echter tegen bepaalde zaken aan, deze punten liet ik open. Achteraf gezien blijkt dat ik tegen die zaken steeds opnieuw aanloop. Het volledig maken van je ondernemingsplan is dus essentieel om niet elke keer vast te lopen. Zaken waar je minder verstand van hebt moet je kunnen delen met een klankbord zodat je verder kunt.

Website

Het maken van een website heb ik in eigen beheer gedaan. Doordat ik te veel informatie in mijn hoofd had blokkeerde ik met het schrijven van teksten. Het opbouwen van een helder menu helpt je daarin wel, maar dan nog is het niet eenvoudig korte pakkende teksten te schrijven. Ook hierin geldt dat je moet brainstormen met anderen.

Ik liep tegen een andere uitdaging aan nadat ik een goede basis had gelegd qua menu. Namelijk: ik heb een te breed takenpakket. Hierdoor verliest de website zijn kracht. Ik moet me in één bepaalde taak specialiseren, dit om me te onderscheiden en om opdrachtgevers een toegevoegde waarde te kunnen bieden. In mijn ondernemersplan liep ik echter al vast op dit punt. Nu dient mijn website dus aangepast te worden en de focus moet verlegd worden. Een volledig ondernemersplan is dus gewoon dé basis.

Klankbord

Op dit punt zit ik nu; focus veranderen en dus onderscheiden in een specialisme! Een klankbord, noem het een coach, mis ik. Even spuien, brainstormen, ben ik op de goede weg? Zaken die je af en toe moet kunnen delen.

Het maken van de website, het verzorgen van je lay out voor visitekaartjes, briefpapier etc. daarin liggen mijn kwaliteiten, daar kan ik me uren mee bezighouden. Maar de echte essentie; het vaststellen van je precieze product verdient véél meer aandacht. Daar ga ik me nu op focussen."

Monique Oosthoek

M&O Freelance Support