'Historisch banenverlies voor mkb in 2010'

Ondernemers én onderzoeksbureau pessimistisch

20 mei 2009 2 minuten

Kleine en middelgrote bedrijven krijgen volgend jaar te maken met een historisch groot banenverlies van ongeveer 175.000.

Ondernemers zullen gedwongen worden hun personeelsbestand aan te passen aan de lagere productie- en afzetniveaus. Dit jaar krimpt het mkb met 4%, ofwel 68.000 banen.

Dat schrijft onderzoeksbureau EIM in 'Kleinschalig ondernemen: structuur en ontwikkeling van het Nederlandse mkb'. Het bureau baseert zijn voorspellingen op zijn zogeheten prognose-indicator. Die bestaat uit antwoorden op een aantal vragen aan een ondernemerspanel, de verwachtingen van het Centraal Planbureau en de werkelijke groei van de economie.

Stemming mkb-ondernemers

De prognoses van het mkb-panel, dat 2000 leden telt, zijn volgens EIM betrouwbaar. De vragen aan het panel betreffen verwachtingen over werkgelegenheid, omzet, winst en investeringen binnen de eigen onderneming.

Het onderzoek peilde ook de stemming onder mkb-ondernemers. Die blijken veel minder positief gestemd dan een jaar geleden. Slechts 19% zegt vertrouwen in de ontwikkeling van de Nederlandse economie te hebben, tegen 43% een jaar geleden. Het pessimisme geldt voor alle sectoren, maar niet in gelijke mate. Ondernemers in de groothandel en de zakelijke diensten zijn nog het meest optimistisch, zij vertonen een 'bovengemiddeld vertrouwen'.

Teruggang in de export

Vooral voor de groothandel is dat opmerkelijk. Ondanks een forse teruggang in de export blijven de winstmarges nog redelijk op peil, zo blijkt uit het onderzoek.

Opvallend is ook dat het vertrouwen in het economisch beleid van de overheid nog aardig overeind blijft. Net als vorig jaar zegt een meerderheid van de ondernemers 'vertrouwen of enigszins vertrouwen' in het economisch beleid te hebben, zo tijdens de kredietcrisis. EIM schrijft dat toe aan waardering voor 'het kordate optreden van de overheid bij de Nederlandse banken'.

Bron: Het Financieele Dagblad

Hoe denk jij erover? Heb je nog vertrouwen in de ontwikkeling van de Nederlandse economie? Verwacht je zo'n groot banenverlies als onderzoeksbureau EIM voorspelt?