17-jarige onderneemster timmert aan de weg

Fleur Kriegsman begon als 14-jarig meisje haar eigen webwinkel

15 augustus 2013

Vorig jaar is Fleur Kriegsman verkozen tot de meest veelbelovende ondernemer onder de 25 jaar. Dat kunnen weinig jongeren van haar leeftijd zeggen, dus trots is deze dame met recht.

Whitepaper: Hoe start ik een webshop?

Fleur Kriegsman (17)

Bedrijfsnaam: Hip voor de Heb

Bedrijfsvorm: eenmanszaak

Opgericht: ingeschreven bij KvK in 2008

Werkt: gemiddeld 14 uur per week

Morgen zwoegt ze op het laatste eindexamen voor haar havo-opleiding, terwijl ze intussen al jaren hard aan de weg timmert als ondernemer. Vorig jaar is Fleur Kriegsman verkozen tot de meest veelbelovende ondernemer onder de 25 jaar. Dat kunnen weinig jongeren van haar leeftijd zeggen, dus trots is deze dame met recht.

Fleur begon op haar 14e spullen te verkopen op Marktplaats. Al snel merkte ze dat dat meer loonde dan een schamel bijbaantje bij de plaatselijke supermarkt. Op het moment dat haar eigen spullen ´uitverkocht´ waren, besloot ze via ebay kleding en accessoires uit andere landen te importeren en te verkopen via Marktplaats. Toen ook dat haar goed afging, was voor Fleur de keuze snel gemaakt: ze ging een eigen bedrijf beginnen.

Professionele website

Dat begon met een gratis website waar ze de spullen verkocht. Daarna had ze een website waar ze ongeveer twintig euro per maand voor betaalde en sinds oktober 2008 heeft ze een professionele site, gemaakt door websitebouwers. Trots: “Nu ziet mijn website er precíes uit hoe ik wil.”

Nu, 3 jaar later, runt Fleur de goedlopende webwinkel www.hipvoordeheb.nl. “Ik verdien meer dan mijn leeftijdsgenoten,” weet Fleur. Zeker dankzij de vele media-aandacht blijven de bestellingen binnenkomen via de website. Maar dat is voor Fleur niet het enige pluspunt aan het ondernemerschap. “Ik hoef niet zoals andere jongeren elke donderdagmiddag folders bij het postkantoor op te halen om rond te brengen.” Dat indelen van je eigen tijd is iets dat meer ondernemers aangeven als pluspunt aan het ondernemen. “Tsja, een 9 tot 5 baan is gewoon écht niks voor mij!” vindt Fleur.

Handlichting

Omdat ze nog geen achttien jaar is, heeft ze een paar jaar terug via de rechter een handlichting aangevraagd. “Of hij raak opkeek toen ik vertelde dat ik mijn eigen bedrijf wilde beginnen? Nee hoor, ik ben niet de enige ondernemer die zo jong is. Serieus wordt ze meestal wel genomen. “Behalve die ene keer dat ik op een beurs geen spullen mocht inkopen, omdat ze zich niet konden voorstellen dat zo´n jong meisje een serieus eigen bedrijf had. Nu willen mensen juist gráág hun spullen aan me verkopen, zeker omdat ik zoveel media-aandacht krijg. Door mij krijgt het bedrijf dat via mij verkoopt, ook weer bekendheid.

Het gaat haar goed af, het runnen van een eigen onderneming. “Mijn omzet gaat steeds verder omhoog en ik weet steeds beter welke producten goed aanslaan. Vooral tassen en sieraden verkopen geweldig, maar ook mijn voorgevoel over het succes van andere producten klopt altijd.” Een echte trendwatcher dus. Dat compliment lacht Fleur weg. “Ach, misschien…”

Public relations

Nadelen ziet Fleur niet in het jong ondernemen. “Als ik mijn belastingaangifte zelf zou moeten regelen, zou het dat ongetwijfeld zijn, maar dat laat ik door mijn boekhouder doen.” Ook haar pr heeft de jonge onderneemster uitbesteed. “Ik kende mijn pr-adviseuse al voordat ik haar inhuurde. Ze begon net haar eigen persbureau en ik mijn eigen webwinkel. Dankzij het eerste persbericht van mijn pr-adviseuse is voor ons allebei het balletje gaan rollen, we hebben elkaar geholpen.”

Doet ze nog wel ´normale dingen´, nu ze al zo´n druk leven heeft met school en haar eigen bedrijf? “Ja hoor, ik heb zelfs tijd om een vriendje te hebben, dus dat gaat prima,” vindt Fleur. Ook gaat ze regelmatig met vriendinnen op pad. Haar vriendinnen vinden het vooral leuk dat ze een eigen bedrijf heeft en kopen ook weleens wat in haar webwinkel. Sommige klasgenoten zijn soms jaloers. Maar… “Daar trek ik me niks van aan,” doet Fleur luchtig. Haar ouders waren meteen enthousiast over haar idee en zijn dat nog steeds. Beide zijn zelf ook ondernemers, dus dochter Fleur heeft haar voorbeelden dagelijks naast zich op de bank zitten – of logischer: tegenover zich in de werkkamer.

Combinatie studie en eigen winkel

Ze mag dan bijna klaar zijn met haar opleiding, met haar eigen onderneming heeft ze het nog lang niet gezien. Na een reis – van haar zelfverdiende geld – door Thailand, gaat ze in september beginnen met een studie fashion & management. De webwinkel? Die blijft Fleur gewoon naast haar nieuwe studie runnen. Maar of ze de rest van haar leven eigenaresse van Hip voor de Heb blijft, weet Fleur niet. “Dit bevalt nu nog perfect, maar als ik ooit een hoge functie in een modebedrijf kan krijgen, lijkt me dat ook geweldig.” Fleur sluit ook niet uit dat ze zelf producten gaat ontwerpen voor haar webwinkel. “Ik heb al weleens oorbellen ontworpen en laten maken en die liepen goed, dus wie weet!”

Eigenlijk is deze jonge vrouw dus via haar eigen winkel de mode ingerold. Fleur: “Inderdaad. De mode leek me altijd al leuk, maar dankzij mijn eigen onderneming weet ik dat het net zo leuk is als het lijkt.”

< Ook je eigen webwinkel beginnen? Lees onze artikelen over webwinkels >

Auteur

Lenneke Arts