Na dit avontuur weer een nieuwe droom

Column | Edo van Ankum

26 augustus 2009

Het is 35°C, aardedonker en boven mij barst het zwerk bijna uit zijn voegen van de schitterende sterren. Ik zit behaaglijk in de kuip van Sally Lightfoot, het zeiljacht waarop ik onderweg ben van Dar es Salaam naar de Seychellen.

Binnen liggen mijn vrouw Joanne en onze twee jonge kinderen op één oor. Deze oceaanoversteek maakt onderdeel uit van een tocht die ooit, alweer een paar jaar geleden, in Amsterdam begon. Lang wisten wij niet waar hij eindigen zou maar eerder vanavond hakten Joanne en ik, na een pijnlijk en lang twijfelproces, een keiharde knoop door. We gaan ermee stoppen. Vanuit de Seychellen varen we nog via Madagaskar naar Zuid Afrika en dan hangen we ons jacht aan de wilgen.

Belangrijkste reden hiervoor ligt erin dat we niet in de wieg zijn gelegd genoegen te nemen met een reizend bestaan. Het verkennen van de wereld, hoe avontuurlijk ook, biedt onvoldoende voldoening. Joanne wil weer een baan, met stimulerende collega’s en intellectuele uitdagingen. En ik, tja wat zal ik gaan doen straks aan de wal? Mijn oude bestaan als bedrijfsjurist lonkt bepaald niet. Ik ben niet de halve aardkloot overgevaren om erachter te komen dat het juristenvak het mooiste is tussen hemel en aarde. Laat ik het positief formuleren; het juridisch metier is niet mijn roeping. En nou ik toch bezig ben; Nederland is niet het mooiste land van de wereld. Zeilen, de uitdaging veilig van A naar B te komen, de techniek, de verre einders, de onregelmatige tijden, het is me in het bloed gekropen. Maar kan ik daar straks ons brood mee verdienen? Ik volgde een opleiding tot professioneel zeeman ter voorbereiding op onze zeilreis, dus ik heb mijn papieren. En wilde ik als jongen niet al naar de zeevaartschool? In de deze overtocht resterende dagen rijpt een plan, een plan om beroepsmatig met betalende passagiers en op een veel groter zeiljacht expedities op touw te zetten naar bestemmingen ver buiten de bebouwde kom. Er moet een schip gebouwd worden en daarvoor is veel geld nodig. En dat heb ik niet.

Na aanvankelijke twijfels, ben ik ervan overtuigd dat het plan gaat werken tegen de tijd dat we op de Seychellen arriveren. Ik word gesterkt in die overtuiging doordat Joanne en ik ook bij de voorbereiding op onze zeilreis tegen een stroom van goedbedoelde adviezen, die er steevast op neerkwamen dat we niet moesten vertrekken, inroeiden in een rotsvast vertrouwen in eigen kunnen en een degelijke voorbereiding. We deelden een passie, volgden onze droom en werden beloond met een prachtige reis met vele onvergetelijke momenten. Nu is er een nieuw plan, een nieuwe droom, zolang ik daar dichtbij blijf gaat het lukken.

Nu, drie jaar later, heeft Sally Lightfoot BV het benodigde geld bijeen geroeid en wordt de bouw van Long Tall Sally voorbereid. Ik roeide tegen een dikke stroom in, dit keer die van negatieve economische ontwikkelingen. Grondig marktonderzoek en een team van deskundige adviseurs tilden het plan naar een haalbaar niveau. Long Tall Sally staat als een huis en vaart in 2011.

Edo Ankum

Edo schreef een boek over zijn ervaringen tijdens zijn reis: 'Rondom Afrika'. Interesse in dit boek? Via onderstaande link kun je het boek kopen bij Bol.com

Rondom Afrika Edo Ankum

Bundel Edo en zijn vrouw Joanne schreven samen artikelen voor het tijdschrift Zeilen over hun avontuur. De vijf jaar lange zeiltocht rond Afrika van het stel met hun twee jonge kinderen kende vele hoogte- en dieptepunten. Deze artikelen zijn gebundeld in het boek 'Sally Lightfoot - Vijf jaar Zeilen', dat vanaf 1 september te koop is. Je kunt het bestellen via deze link.