Ondernemers moeten BV Nederland door de crisis loodsen

Column | Will Robben

23 juli 2009 3 minuten

We vroegen ondernemers: heb jij last van de crisis? Will Robben antwoordde: 'Ja natuurlijk, wie niet? Maar het zal ons niet dwarsbomen bij het uitvoeren van onze plannen.'

Meer dan 50% van de crisis wordt veroorzaakt doordat we elkaar na-papegaaien. Daardoor worden mensen zenuwachtig, gaan ze in de remmen. Momenteel waart er een tweede paniekronde rond, waarbij vele roepen dat ze werk hebben t/m de zomervakantie en daarna in een zwart gat vallen. Daar waar men al in de remmen hing, gaat de noodrem er op. Het vertrouwen vloeit weg, het is een gevaarlijke selffullfilling prophecy.

Ons bedrijf zit in kapitaalgoederen. Vorig jaar een geweldige groei doorgemaakt terwijl de markt -21% deed. Tot en met mei 2009 ligt de gefactureerde omzet +24,5% boven dezelfde periode in 2008 en dat was zonder de huidige crisis heel wat meer geweest. Ter vergelijking: de omzet van de metaalgroothandel lag in april 2009 zo’n 50% onder het niveau van april 2008. We doen het dus goed, hetgeen een gevolg is van een reeks maatregelen die we in 2006/2007 genomen hebben om commercieel sterker en actiever op de markt te kunnen zijn, en om operationeel gezien onze kosten te verlagen. Waar komt onze groei vandaan: door innovatie, door meer klanten, vollere klanten en wat we doen, doen we ook nog eens kostenefficiënter waardoor we kostentechnisch dus beter kunnen aanbieden.

De huidige crisis sterkt ons alleen maar om op onze succesvolle weg door te gaan. Zo staan er in de komende 12 maanden maar liefst 3 innovaties gepland (neen, geen line extensions maar echt vernieuwende zaken), hebben we onze verkopers nog meer vrijgemaakt voor contacten met hun markt (wegwezen dus), en zijn we gebruikmakend van de crisis ook onze supplychain verder aan het opschonen. In de afgelopen maand is onze afdeling Engineering uitgebreid met mensen die tot voor kort niet te vinden waren en waar we anderhalf jaar aan het werven zijn geweest. Het heeft dus ook zijn voordelen, zo’n crisis. Ons plan is om onze omzet in de komende 5 jaar te ver-acht-voudigen, en ik zie niet in waarom dat niet zou moeten kunnen. De markt is er groot genoeg voor. Het probleem zit ‘m helemaal niet in de doelstelling an sich, maar de uitdaging zit ‘m in het benoemen en verkrijgen van de juiste middelen om er te komen. Verder is het een kwestie van slim ondernemen, van lef tonen, en bovenal van doen. We praten hier ook niet over doelstellingen maar over doenstellingen. Als ik me als ondernemer zou moeten laten leiden door het gejank en getreur van de Pers dan komen we er echt niet.

Hebben we last van de crisis? Ja natuurlijk, wie niet? Maar het zal ons niet dwarszitten bij het uitvoeren van onze plannen. Rond onze gezonde kern zal er misschien dit jaar een wat kleiner jaarringetje komen; we zijn bezig om door de crisis heen te laveren om er straks veel sterker uit te komen. Ik geloof dat het ook nu weer de ondernemers zullen zijn die de BV Nederland door deze storm zullen loodsen, van de politiek en de banken moeten we het echt niet hebben. Het mooie is wel dat veel ondernemers door de crisis wakkergeschud zijn en dat creativiteit weer de ruimte krijgt, velen zijn hun grenzen aan het verleggen omdat de crisis als wekker fungeert. Over de banken: gisteren en vandaag alweer twee ondernemers gesproken die orders zat hebben maar de boel niet gefinancierd krijgen, gewoon omdat de banken niet meewillen. En da’s uitgaande van harde orders een belachelijke situatie. Heeft de politiek wel door wat er in de ondernemingen speelt? Realiseert men zich eigenlijk wel dat het bedrijfsleven waarde creëert, en dat de Overheid waarde consumeert?

Het is te hopen dat velen inzien, dat sluiting van veel (over)capaciteit door faillissementen niet al te gunstig gaat uitpakken. De crisis is goed om het kaf van het koren te scheiden. Maar als de economie weer aantrekt, dan zal de vraag aantrekken. Als in onze toeleverende markt teveel capaciteit straks gesloten is in NL dan moeten we om te beantwoorden aan onze marktvraag de capaciteit straks in het buitenland halen? …

Met vriendelijke groet, Will Robben