Op zondag gesloten, of ook op zondag geopend?

Discussie over de Winkeltijdenwet

25 juni 2009 2 minuten

De Winkeltijdenwet, ze zijn er maar druk mee in de Tweede Kamer. In het regeerakkoord was namelijk afgesproken om het aantal koopzondagen te beperken, maar door de financiële crisis zijn niet alle partijen nog even zeker van dit voornemen.

Wat is er nou precies aan de hand?

De Winkeltijdenwet (1996) past niet meer bij de 21e eeuw. In de wet staat dat, indien een gemeente toeristisch is, het aantal koopzondagen tot meer dan twaalf mag uitbreiden. Steeds meer gemeenten verklaren zichzelf ‘toeristisch’ en verruimen daarmee het aantal koopzondagen tot meer dan twaalf. Het kabinet komt nu met een wetwijzigingsvoorstel, waarin staat dat een gemeente eerst moet aantonen dat er sprake is van ‘substantieel toerisme’ voordat het aantal koopzondagen mag worden uitgebreid.

De Nationale Winkelraad van MKB-Nederland pleit ervoor om de toerismebepaling helemaal af te schaffen. Anno 2009 kan en wil niemand het

begrip ‘toerisme’ definiëren. ‘One size fits all’ past volgens de Winkelraad niet meer in het Nederland van de 21e eeuw.

De twee grootste regeringspartijen, CDA en PvdA, vinden nu dat het beperken van de koopzondagen niet ten koste mag gaan van omzet en banen. Vooral in deze tijd is banenverlies wel het laatste waar je op zit te wachten, aldus de PvdA.

De Raad voor de Nederlandse Detailhandel (RND) is verheugd dat de regeringspartijen bezorgd zijn over de negatieve effecten van de vermindering van de koopzondagen. De RND is niet tegen het idee om de gemeenten een grotere rol te geven in het bepalen van het aantal koopzondagen. “Gemeenten kunnen de behoefte heel goed bepalen”, aldus een woordvoerder.

Wat vind jij?

Grote ketens gooien maar al te graag hun deuren open op zondag. Maar zitten kleine winkeliers daar ook wel op te wachten? We zijn benieuwd wat je hier als ondernemer van vindt. Moeten er minder koopzondagen komen? Of zijn meer koopzondagen juist goed voor de werkgelegenheid?

Laat hieronder een reactie achter, of stuur een mailtje naar onze redactie.