Het begint allemaal met een vakantiebaantje

Wat was jouw eerste (vakantie)baan?

18 juni 2009

Aardbeien plukken, vakken vullen bij de plaatselijke supermarkt of ijsjes scheppen, het werkende leven begint vaak met een vakantiebaantje.

Dit jaar hebben zo'n vier op de vijf jongeren (78,9 %) werk gevonden om tijdens de zomer bij te verdienen. De verwachting was dat jongeren het vanwege de crisis moelijk zouden krijgen deze zomer, maar dat valt dus ontzettend mee. Dit alles blijkt uit het jaarlijkse vakantiewerkonderzoek van vakbond FNV Jong. Er gaan wel iets minder jongeren aan de slag, vorig jaar werkte 82,4 procent van de jeugd in de zomermaanden. Werken in een winkel blijft favoriet bij jongeren, gevolgd door de horeca en de zorg.

Regels voor werkgevers Als ondernemer krijg je misschien ook wel te maken met vakantiekrachten van jonge leeftijd. Er zijn duidelijke regels waaraan je je als werkgever moet houden. Wil je meer weten over de regels waar je als werkgever mee te maken krijgt als het om vakantiewerk gaat?

Prei poten voor vier gulden per uur Het werkende leven begint voor velen vaak met een vakantiebaantje. De medewerkers van de MKB Servicedesk hadden de meest uiteenlopende vakantiebaantjes. Iemand deelde kortingsbonnen voor fotorolletjes uit, een ander pootte prei op een kwekerij voor vier gulden per uur, weer een ander mestte stallen van pony's uit op een manege.

Fleur Kriegsman (17) merkte op 14-jarige leeftijd al dat een eigen bedrijf veel meer opleverde dan een bijbaantje in de plaatselijke supermarkt. Ze startte op jonge leeftijd haar eigen onderneming 'Hip voor de Heb'. Lees meer over het succes van Fleur's bedrijf in de rubriek 'Ondernemer in Beeld'.

Wat was jouw eerste vakantiebaantje? Stiekem zijn we ook wel benieuwd wat jouw eerste vakantiebaantje was. Schuilde er toen al een succesvolle ondernemer in je? Laat het ons hieronder weten!