Telefonisch overleg vanuit je zeilbootje

Kun jij afstand nemen van je bedrijf op vakantie?

15 juli 2009 2 minuten

De bestemming is geprikt, de koffers zijn gepakt. Ineens besef je het: twee weken weg van je bedrijf. ‘Wacht! Mijn laptop, mijn telefoon en mijn stapel folders moeten nog mee!’

Natuurlijk, als ondernemer met een eigen bedrijf is het even slikken om een tijdje afstand te nemen van je zaak. Groot risico dat je toch regelmatig ‘éven’ je mail checkt of ‘éven’ een belletje doet. En daar zit je reisgenoot (of complete gezin) dan, zonder een compleet ontspannen jij. Wij vragen deze zomer aan ondernemers: Hoe doe jij dat, tijdens de vakantie? In het eerste deel van de serie een ZZP'er aan het woord. 

'De kans dat er doden vallen als ik op vakantie ben, is niet heel groot'Suzanne Unck (37) heeft nu vijf jaar haar eigen coachingsbedrijf SUUS & CO. In 2007 bracht ze haar eigen boek uit: Vrouw met PIT - Passie, Intuïtie Talent. Ze gaat een maand op vakantie.

"Eerst ga ik drie weken met mijn gezin kamperen in Frankrijk, met - jawel - twee dagen Disneyland Parijs. Daarnaast ga ik aan het eind van de vakantie naar Lowlands. Dat wordt mijn tiende keer Lowlands!"

Dus je sluit een maand de deuren?"Mijn cliënten weten dat ik vakantie heb. Ook meld ik op mijn telefoonbeantwoorder dat ik weg ben en dat ze me het beste even kunnen mailen. Héél af en toe - stiekem iets te vaak - lees ik mijn mail via mijn mobiele telefoon. Sowieso heb ik mijn autoresponder aanstaan. De kans dat er doden vallen omdat ik op vakantie ben, is niet zo heel groot."

Kom jij helemaal tot rust op vakantie?"Meestal moet ik een week afkicken en barst mijn hoofd nog van werkgedachten. Na een week voel ik me helemaal relaxed, na twee weken wil ik dat de vakantie zo lang mogelijk duurt en na het Lowlandsweekend... duik ik brak maar voldaan mijn werk weer in. Gelukkig is mijn bedrijf zo leuk dat dat ook weer helemaal vanzelf gaat."

Inspirerend, zo'n weekendje Lowlands?

"Vakantie is voor mij niet persé een periode waarin ik meer bezig ben met nieuwe ideëen: daar ben ik altijd mee bezig. Wel begin ik na de vakantie voor het eerst als vaste trainer bij de Academie voor Coaching en Counselling. Zin in!" 

Geen vakantieplannen en inspiratie nodig? Lees dan de artikelen:

Ga je nog op vakantie en zoek je een inspirerend boek om met de ergste werkkriebels om te gaan? Lees dan het artikel:

Ook meedoen?

'De zomer door' is een reeks van MKB Servicedesk waarin ondernemers gedurende de zomerperiode vertellen hoe zij het aanpakken: het hebben van een eigen bedrijf én vakantie vieren. Vind je het leuk om mee te doen? Misschien kun je andere ondernemers inspireren! Mail daarvoor de redactie via redactie@mkbservicedesk.nl