Recordaantal bv's leggen 't loodje

Hellen Basari van MKB Servidesk geeft toelichting op radio 1

13 augustus 2009 2 minuten

645 bedrijven en instellingen zijn in juli 2009 failliet verklaard. Een verdubbeling ten opzichte van juli 2008. Dat maakte het CBS vandaag bekend.

Het radioprogramma 'Goedemorgen Nederland' besteedde vanochtend aandacht aan de schrikbarende cijfers. Aan tafel Hellen Basari, manager operations bij MKB Servicedesk en een medewerker van het CBS - verantwoordelijk voor het onderzoek. “De komende maanden verwacht ik nog meer ellende,” schatte de medewerker van het CBS.

MKB Servicedesk

Het radioprogramma nodigde manager operations Hellen Basari van de MKB Servicedesk uit voor een reactie. Want inderdaad, de MKB Servicedesk krijgt vragen van ondernemers en we merken dat ondernemers het zwaar hebben in deze tijd. Hellen Basari: “We krijgen vragen binnen als ‘Wat staat me te wachten?’, ‘Is mijn businessplan nog in orde?’, ‘Hoe verloopt bij een faillissement het contact met een curator?’ en ‘Is het slim om in deze periode een bedrijf te beginnen?’.

Hulp bij faillissement

De MKB Servicedesk helpt ondernemers met deze vragen. Bij de MKB Servicedesk kunnen we ondernemers doorverwijzen naar experts. Een oud-ondernemer die je bedrijfsvoering onder de loep neemt, een businessplanexpert die samen met jou je bedrijfsplan naloopt om te kijken of het ergens rammelt of een personeelsadviseur die weet op welke gebieden je kosten kan besparen. 

Eenmanszaken stabiel

Opvallend is dat het aantal eenmanszaken vrij stabiel blijft, ondanks deze moeilijke tijden. Dat het aantal faillissementen bij BV's stijgt, betekent niet dat het af te raden is om in deze periode een bedrijf te beginnen. Hellen Basari: “Zorg wel dat je je goed voorbereidt. Het begint al bij het businessplan. Je krijgt niet zomaar een pot geld van de bank mee." Probeer ook de risico's van een bedrijf te beperken. "Kies bijvoorbeeld voor een online bedrijf. Zo’n bedrijf kun je in het begin nog combineren met je parttime of fulltime baan en online heeft de toekomst.”

Jouw mening

Wat vind jij? Moeten we ons zorgen maken? Zullen de faillissementen alleen nog maar toenemen? En is het wel slim om in dit 'faillissementsklimaat' een eigen bedrijf te beginnen? Laat het ons weten! Reageer hieronder via de reactietool of mail de redactie via redactie@mkbservicedesk.nl.