Wachten tot je een ons weegt

Betalingsgedrag overheid ver onder de maat

15 december 2009 1 minuten

Heb je openstaande facturen bij de overheid? Sterkte! Het betalingsgedrag van de overheid is ver onder de maat, blijkt nu ook uit cijfers. De kans is groot dat je lang op je geld zal moeten wachten.

De verbetering van het betalingsgedrag van de overheid is een speerpunt van het beleid van het kabinet Balkenende. Toch slaagt de overheid er nog steeds niet in haar betalingsgedrag te verbeteren.

Matig tot slecht

Bijna 60% van de leveranciers aan de overheid ervaart het betalingsgedrag als matig tot slecht. In bijna een derde van de gevallen heeft de rijksoverheid meer dan zestig dagen nodig om openstaande rekeningen te voldoen, terwijl dat binnen dertig dagen zou moeten. Ondanks de beloftes van het kabinet om rekeningen van de schuldeisers sneller te betalen, komt hier dus in de praktijk nog weinig of niets van terecht.

Gevolgen

Wel op tijd betalen zou een directe verbetering van de kasstroom van het bedrijfsleven van 1,5 miljard euro opleveren. Leveranciers die wachten op geld passen hun betalings- en investeringsgedrag aan:

  • Bijna 15% investeert minder doordat betalingen uitblijven;

  • 43%  kan niet tijdig aan de eigen verplichtingen voldoen;

  • 47% voelt zich gedwongen meer aandacht aan incasso te besteden.

 Het wordt hoog tijd dat de overheid haar betalingsbeleid aan gaat passen. Als er een instantie is die het goede voorbeeld zou moeten geven, is het de overheid wel. Wat vind jij hiervan als ondernemer? Wacht je ook al een tijdje op geld dat je nog van de overheid zou moeten krijgen? We horen het graag! Laat hieronder je reactie achter, of stuur de redactie een mailtje.

Bron: Onderzoek Intrum Justitia