De aap is uit de mouw

Column | Alex Klein

04 februari 2010 2 minuten

Prinsjesdag is geweest, Hare Majesteit heeft gesproken, de miljoenennota is gepresenteerd en nu weten we waar we aan toe zijn. Wat ga jij doen om de crisis - die nog jaren gaat duren - stilletjes aan je voorbij te laten gaan?

Het hoge woord is eruit, weliswaar niet letterlijk uitgesproken, maar het beeld is wel duidelijk geschetst door de ministers in Den Haag. Dit jaar zal slecht zijn, in 2010 zal de recessie voorbij zijn, de economie voorzichtig aantrekken, maar de werkloosheid en het aantal bedrijfsfaillissementen zal nog oplopen en dus pas vanaf het jaar 2011 gaan de belastingen pas omhoog, de inkomsten naar beneden en de Nederlandse koopkracht komt onder druk staan om de staatsschuld te lenigen.

In ondernemerstaal wordt er dus gezegd: 2009 is slecht, 2010 zal nog niet veel beter zijn en 's Gravenhage waarschuwt alvast dat vanaf 2011 het geld niet in uw portemonnee, maar naar de staatskas moet vloeien. Stil zitten, niets doen, afwachten, de storm laten overwaaien, het zijn allemaal geen goede opties. Wil de ondernemer in je nu opstaan?

Ondernemen is dingen doen, dus het tegenovergestelde van apathisch niets doen.Ook het tegenwicht van klagen en wachten totdat iemand anders jouw problemen oplost. Het water stijgt langzaam tot aan je lippen; wat ga je doen - wachten totdat het niet meer kan of beginnen te zwemmen? Wordt wakker, wacht niet langer, de Haagse aap is uit de mouw. Als jij het nu niet gaat doen, wanneer dan wel? Ooit, nooit of in ieder geval te laat?!

Ondernemen is eigenlijk niets meer en niets minder dan iets aanbieden, waar jouw (potentiële) klanten graag geld voor willen betalen. Van het schilderen van een huis tot het aanleggen van een veranda, van het repareren van de auto tot aan het verkopen van de nieuwste mode. Maar jouw klanten houden hun hand op de knip, dus zul jij argumenten moeten bedenken, waarom het interessant is om bij jou te kopen.

Dit is dramatisch anders dan een jaartje geleden, toen je alleen je deur maar hoefde open te zetten en te wachten totdat je klanten binnen wandelden. Je zult nu actief je klanten moeten binnenpraten met steekhoudende koopredenen. Als jij niet kunt aantonen wat je meebrengt, logisch dat die klant dan buiten blijft staan. Hij weet toch ook dat er voorlopig geen vetpot te verwachten is? Het is wel jouw orderportefeuille die leger dan leeg raakt...

Den Haag heeft gesproken, nu ben jij aan de beurt!Geef eens vijf goede redenen waarom de klant zijn zuurverdiende geld aan jou zou moeten uitgeven...

Door: Alex Klein