Discussie over koopzondagen laait weer op

Forse kritiek op plannen aanpassing Winkeltijdenwet

25 september 2009 1 minuten

De effecten van het beperken van het aantal koopzondagen zijn volgens het CPB beperkt. Onzin, zegt Detailhandel Nederland: 24.000 banen staan op de tocht.

Effect beperkt

Minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) wil de Winkeltijdenwet aanpassen door onder andere het aantal koopzondagen te beperken. Het Centraal Planbureau deed onderzoek naar de mogelijke effecten van de vermindering van het aantal koopzondagen. In het rapport van het CPB staat dat deze beperking op korte termijn hooguit tweeduizend banen en op langere termijn enkele honderden banen kost. Ook is het effect op de economie volgens het CPB beperkt.

24.000 banen op de tocht

Onzin, vindt Detailhandel Nederland. Volgens de brancheorganisatie vergeet het CPB dat het vaak om deeltijdbanen gaat van kwetsbare groepen als jongeren, vrouwen, allochtonen, herintreders en studenten. Ook heeft het CPB volgens Detailhandel Nederland niet gekeken naar de omzet van winkels op koopzondagen. Niet 2000, maar 24.000 banen staan volgens de brancheorganisatie op de tocht.

Onverantwoord

Detailhandel Nederland vindt het 'volstrekt onverantwoord' om een beslissing te nemen over de koopzondag zonder zicht op de gevolgen. De behandeling van de Winkeltijdenwet moet uitgesteld worden totdat de economische crisis daadwerkelijk voorbij is.

Voor de mkb-er is het niet leuk meer!

Op ons vorige nieuwsbericht over de aanpassing van de Winkeltijdenwet reageerde een voormalig ondernemer op het voorstel om het aantal koopzondagen te beperken. Volgens hem is het voor de mkb-er niet leuk meer, al die zondagsopeningen. Wat vind jij? Ben je het eens met Minister van der Hoeven? Moeten er minder koopzondagen komen? Laat hieronder je reactie achter, of stuur een mailtje naar de redactie.