Kredietverlening mkb nog steeds zorgwekkend

slechts 59% van de aanvragen is succesvol

11 december 2009 2 minuten

Als je als ondernemer in het mkb (extra) financiering nodig hebt, krijg je het niet makkelijk. Het is nog steeds erg moeilijk om aan krediet te komen, blijkt uit de meest recente MKB-Financieringsmonitor.

Van de bedrijven die financiering zochten in 2009 was 59 procent succesvol. Een forse daling ten opzichte van 2008, toen 81 procent van de bedrijven hierin slaagde. Ten opzichte van december 2008 krijgen dubbel zoveel bedrijven (van 12 naar 25 procent) geen financiering rond. Dit was in juni 2009 zelfs meer dan drie keer zoveel (40 procent).

Zorgelijk

MKB-Nederland vindt de cijfers, verzameld door onderzoeksbureau EIM, zorgelijk. Een rem op de kredietverlening maakt het voor ondernemingen lastig om in deze moeilijke tijd rond te komen. Afgezien van de horeca, worden alle sectoren getroffen. Vooral de handel, zakelijke, financiële en persoonlijke dienstverlening krijgen dikwijls nul op het rekest. Middelgrote bedrijven blijken hier meer last van te hebben dan kleine ondernemingen.

Behoefte

De behoefte aan financiering is ten opzichte van eind 2008 niet veranderd. 17 procent van de ondernemers heeft geld nodig voor herfinanciering, werkkapitaal of investeringen. Opvallend is dat de vraag vanuit de sector transport het komende half jaar heel sterk toeneemt. De financieringsbehoefte voor de komende maanden in de horeca en financiële dienstverlening laat juist een forse daling zien. Ondernemers verwachten in de tweede helft van 2009 vooral kleine bedragen, minder dan €100.000, nodig te hebben. Er moet daarom veel meer aandacht uitgaan naar dit soort kleine kredietverlening, stelt MKB-Nederland in reactie op het rapport.

Pessimisme neemt toeHet pessimisme onder ondernemers over het verkrijgen van financiering is toegenomen. 52 procent verwacht geen krediet te krijgen. Een stijging van 7 procent ten opzichte van juni 2009 en 18 procent ten opzichte van eind 2008.

Wat ervaar jij?Veel ondernemers slagen er dus niet in om financiering te verkrijgen. Heb jij hier helaas ook ervaring mee? Mail je verhaal naar onze redactie.Wil je meer weten over het verkrijgen van financiering? Lees er over in deze artikelen:

Bron: MKB-Nederland

Cijfers: EIM