Steeds meer ondernemers in Nederland

Bijna 10.000 starters in september

09 april 2010 2 minuten

Was het de heerlijke zomer die mensen er toe zette voor zichzelf te beginnen? Of was de crisis - veel erger wordt het toch niet - aanleiding om een bedrijf te starten? Het aantal starters nam in september in elk geval flink toe.

Eerder dit jaar daalde het aantal startende ondernemers flink. Nu trekt het ondernemerschap dus weer aan. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van de Kamer van Koophandel. In september steeg het aantal starters met 24% ten opzichte van augustus. Het aantal beginnende ondernemers komt uit op 9521, het hoogste aantal sinds januari. Ook in vergelijking met september vorig jaar is het aantal starters nu hoger.

Dergelijke stijgingen op jaarbasis deden zich ook al voor in juni en juli. Afgezet tegen de eerste vier maanden van het jaar, lijkt zich daarmee een trendbreuk af te tekenen. In de periode januari tot en met april, toen de crisis het hevigst was, nam het aantal starters met gemiddeld 10% per maand af in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

OorzaakDe KvK durft niet te zeggen of de toename samenhangt met een keerpunt in de economische situatie. Sinds augustus zijn er op dat gebied meer optimistische geluiden te horen, maar het ondernemersvertrouwen blijft nog steeds negatief. 

Hoe ondernemend ben jij?Ondernemer worden kan heel eenvoudig. Je schrijft je in bij de KvK en opent een rekening bij een bank. Vanaf dat moment ben je officieel ondernemer. Maar hoe schrijf je een businessplan? En hoe kom je aan geld? Waar haal je je klanten vandaan? Ben je ondernemend genoeg? Om inzicht te krijgen in je ondernemersprofiel kun je de E-scan ondernemerstestdoen, een online psychologische test voor de ondernemer.

Ook pas gestart?Ben jij ook pas gestart met je eigen bedrijf? We zijn benieuwd naar je bevindingen. Stuur een mailtje naar de redactie als je hier meer over wilt vertellen, of lees ervaringen van andere startende ondernemers op het startersblog.