Speciaal fonds voor creatievelingen

Creatieve starters krijgen beter toegang tot kapitaalmarkt

05 november 2009 1 minuten

Omdat creatieve starters doorgaans veel problemen hebben met het aantrekken van kapitaal, wil minister Van der Hoeven (EZ) een speciaal fonds in het leven roepen. Voor startende hightech bedrijven bleek een dergelijk fonds al een succes.

Er komen speciale fondsen voor creatieve starters. Dat moet ervoor zorgen dat zij beter toegang tot de kapitaalmarkt krijgen. Dat schrijft minster Van der Hoeven (EZ), mede namens minister Plasterk (OC&W) en staatssecretaris Heemskerk (EZ), in een brief aan de Tweede Kamer.

Risico

Voor dit soort startende bedrijven met veel potentie is het lastig om kapitaal op te halen, omdat het risico hoog is. Maar dat betekent ook dat Nederland veel snelgroeiende ondernemingen in de creatieve sector misloopt.

Wereldtop

Door een regeling open te stellen in de vorm van speciale fondsen, wil minister Van der Hoeven dit probleem ondervangen. Zo moet Nederland op het terrein van bijvoorbeeld design tot de wereldtop blijven behoren en moet toegang tot de kapitaalmarkt voor starters in design en kunsten geborgd worden.

Voor startende hightech bedrijven is de regeling al een succes gebleken. Zij kunnen sinds een paar jaar gebruik maken van verschillende fondsen die door EZ in het leven zijn geroepen. Van der Hoeven ziet dit nu ook voor de creatieve sector gebeuren.