Creatief ondernemen & sprankelend inspireren

En nu laat ik mijn baard staan

16 februari 2010

Vanmorgen heb ik een kop koffie gedronken met Leen Zevenbergen (48)topondernemer en auteur van het boek: "en nu laat ik mijn baard staan" De laatste keer dat ik dat zelf deed werkte ik nog bij Esso en gaf het een heerlijk gevoel om als jonge management trainee je rebels op te stellen en een statement te maken...

Dat is nu ongeveer 10 jaar geleden. Ik weet nog goed dat de Financieel Directeur van Esso mijn kantoor binnenkwam en daar die "angry young professional" zag zitten. Hij keek mij aan met een afkeurende blik van wat is dit voor vent.... Uiteindelijk zei hij:"die radio die daar in het raam staat moet weg, Esso betaalt geen kijk en luistergeld voor zijn medewerkers." Tot zover de lol van het werken bij een groot bedrijf. 

Twee maanden later heb ik mijn baan opgezegd en ben ik voor één jaar naar Australië vertrokken, mijn droom achterna. Voor mij zijn de 5 D's van Leen Zevenbergen: Dromen, Durven, Denken, Doen en Doorzetten dus heel herkenbaar en de titel van zijn boek "en nu laat ik mijn baard staan" dus ook.

Het gesprek in zijn werkkamer (met open haard, briljant) bij Escador in Den Dolder was ronduit inspirerend en energiek. Leen Zevenbergen is een ondernemer met ervaring, dat merk je. Ik ben nu 3,5 jaar bezig en heb 3 bedrijfjes opgezet. Hij heeft er al meer dan 15 op zijn naam staan en is daarnaast bestuurder geweest van diverse, beursgenoteerde ondernemingen. Kortom, oren open, luisteren en leren.

We hadden maar 45 minuten, dat is niet veel, dus je probeert de onderwerpen waar je het over wilt hebben te doseren. Kort gesproken over innovatie in Nederland, het gebrek aan durf en ondernemerschap hier en dat failliet gaan leerzaam is. Voor jonge ondernemers zoals ik is het waardevol om zo'n gesprek te voeren. Ik weet zeker dat er meer ondernemers zijn zoals ik die een paar jaar bezig zijn en graag willen sparren met succesvolle ondernemers. Je weet weer even waarvoor je het doet, je haalt er inspiratie uit en je weet nooit waar het toe kan leiden.......

Auteur

Willem Overbosch