Ondernemers zien toekomst rooskleuriger

Hogere productie en omzetstijging verwacht

08 december 2009 1 minuten

Ondernemers zijn weer positiever over de toekomst. Dat laat de Conjunctuurenquête Nederland (COEN) zien. Ondernemers verwachten een omzetstijging, hogere productie en afzet, meer nieuwe opdrachten en een stabiliserende arbeidsmarkt.

Ongeveer 12.000 ondernemers gaven in de enquête antwoord op de vraag ‘wat zijn de belangrijkste ontwikkelingen en verwachtingen van het bedrijfsleven?’

Na vier kwartalen van pessimisme zien ondernemers de economie weer een stuk rooskleuriger in. Omzet en export verbeterden sterk en de productieverwachtingen zijn positief, vooral in de industrie en de vervoer- en communicatiesector. Ook is het ondernemersvertrouwen verbeterd, vooral in de regio’s Limburg, Zuidwest-Nederland en Oost Nederland.

Toch nog wel

Toch heeft ruim de helft van de ondernemers last gehad van de crisis. Dat is iets meer dan begin 2009. Vooral op het gebied van kredietverlening ondervinden zij op het moment veel problemen. Ook het verzekeren van debiteurenrisico is lastig. Ondernemers blijven wel een krimp verwachten in het personeelsbestand, al is deze minder groot dan voorgaande kwartalen.

De COEN is een gezamenlijk conjunctuuronderzoek van MKB-Nederland, VNO-NCW, het Centraal Bureau voor de Statistiek, de Kamers van Koophandel en het Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid.

Bron: MKB-Nederland