Kabinetcrisis tijdens economische crisis ongunstig

'Ondernemers staan in de kou'

25 februari 2010 1 minuten

De ondernemingsorganisaties MKB-Nederland en VNO-NCW vinden de val van het kabinet midden in een economische crisis een zeer slechte zaak. Sectoren die zwaar in de problemen zitten, zoals de bouw, blijven nu in de kou staan.

"De val van het kabinet over de Nederlandse militaire betrokkenheid bij de internationale operatie in Afghanistan zal de positie van Nederland in de wereld aantasten. Ook dat is een slechte zaak voor een open economie als de onze", zo meldt MKB Nederland op de website.

MKB-Nederland en VNO-NCW willen zo snel mogelijk nieuwe verkiezingen. Het demissionaire kabinet moet volgens de partijen alles doen wat in haar vermogen ligt om de economie en de werkgelegenheid te bevorderen. CDA en ChristenUnie gaan als demissionair kabinet verder en bereiden verkiezingen voor op 9 juni. Dindsdag verleende Koningin Beatrix ontslag aan de PvdA ministers.

Lager consumentenvertrouwen

Door de economische crisis hield de consument de hand al op de knip en nu daar nog een politieke crisis overheen komt, zullen minder mensen dure aankopen doen. Bedrijven zullen ook minder geneigd zijn te investeren. 'Het kabinet had een aantal knopen ontward, die nu weer in elkaar dreigen te worden geknoopt', aldus de econoom tegen een journalist van ANP. 

Andere mening

Zijn collega Sweder van Wijnbergen, hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam, maakt zich minder zorgen om de val van het kabinet. Het kabinet was niet eensgezind, er kwam niet veel uit en er was overal strijd over. Op de lange termijn zou de val volgens de econoom een kans geven op opheldering. De voorspelde economische groei ziet hij niet in gevaar komen. Het herstel van de economie zal niet beïnvloed worden door de val van het kabinet.

Bron: nu.nl, mkb.nl