MKB-Nederland blij met voorstel tot verruiming aantal koopzondagen

D66 en GroenLinks willen Winkeltijdenwet aanpassen

03 maart 2010 1 minuten

Deze week stelden D66 en GroenLinks voor om het aantal koopzondagen te verruimen en de verantwoordelijkheid daarvoor bij de gemeente te leggen en niet bij de overheid. MKB-Nederland en VNO-NCW juichen dit toe.

Het plan van Boris van der Ham (D66) en Ineke van Gent (GroenLinks) kan ook op steun rekenen van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.

Tegenvaller

Eerder dit jaar werd een voorstel van (demissionair) minister Van der Hoeven van Economische Zaken nog goedgekeurd, waarin werd voorgesteld om de Winkeltijdenwet aan te scherpen. Gemeenten zouden dan juist aan extra voorwaarden moeten voldoen om winkels op zondag open te laten gaan. Dit tot teleurstelling van MKB-Nederland en VNO-NCW, want zij vrezen dat dit wetsvoorstel leidt tot een bureaucratische procedure met allerlei voorwaarden, mitsen en maren. Bovendien is het voor ondernemers  juist in deze economisch moeilijke tijden gunstig om op zondag de winkel te kunnen openen.

Controversieel verklaren

De vraag of winkels op zondag open mogen, kan en moet alleen op lokaal niveau worden beantwoord, in goed overleg tussen gemeente en ondernemers, aldus MKB-Nederland en VNO-NCW. Lokaal draagvlak is dan van doorslaggevende betekenis. In een gemeente als Staphorst kunnen de winkels op zondag bijvoorbeeld gewoon gesloten blijven, terwijl Amsterdam van elke zondag een koopzondag kan maken. Nu het kabinet is gevallen hopen de ondernemersorganisaties dat de Eerste Kamer de aanscherping van de Winkeltijdenwet controversieel verklaart.

Bron: MKB-Nederland en nu.nl