Handelssaldo 700 miljoen lager

Export neemt af met 18 procent

11 maart 2010 2 minuten

Nederlandse bedrijven hebben minder kunnen exporteren dan in 2008. Het Nederlands handelssaldo was in 2009 700 miljoen euro lager dan het jaar ervoor. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.

De oorzaak is de wereldwijde economische recessie. “De export vanuit Nederland is weliswaar nog steeds groter dan de import, maar Nederland heeft in 2009 een uitzonderlijk harde klap gehad”, aldus Michiel Vergeer, econoom bij het CBS.

19 procent minder invoer

Ook de invoer van goederen uit het buitenland nam af. In 2009 heeft Nederland voor 276 miljard euro aan goederen ingevoerd. Dit is 19 procent minder dan in 2008. De uitvoer had een waarde van 310 miljard euro, 18 procent minder dan een jaar eerder. Hierdoor kwam het totale handelssaldo in 2009 uit op circa 34 miljard euro.

Steke afname export naar het Verenigd Koninkrijk

De bedrijven die exporteren naar het Verenigd Koninkrijk hadden extra veel last van de afname. Nederland exporteerde in 2009 voor 26 miljard euro aan goederen naar het Verenigd Koninkrijk. Dit is 23 procent minder dan een jaar eerder.

Volgens Michiel Vergeer is ook hier de recessie de oorzaak van de afname. “Daarnaast had het Verenigd Koninkrijk te maken met een lage pond, waardoor het exporteren van goederen extra kostbaar was.”

Duitsland belangrijkste handelspartner

Net als voorgaande jaren was Duitsland de belangrijkste handelspartner. Ongeveer 20 procent van de ingevoerde handelswaarde komt uit Duitsland en 24 procent van de exportwaarde gaat naar de oosterburen.

Desondanks nam zowel de export als de import naar Duitsland af. De goedereninvoer uit Duitsland bedroeg 55 miljard euro. Dit is 17 procent minder dan in 2008. De export naar Duitsland is met 19 procent afgenomen tot 75 miljard euro.

Wel of niet exporteren?

Schrikt bovenstaand bericht je af om te exporteren naar het buitenland? Geen zorgen! De wereldecomie trekt momenteel ligt aan. Het ligt in de lijn der verwachtingen dat Nederland daar een graantje van mee pikt.