Crisis- en herstelwet aangenomen

Eerste Kamer stemt in met miljardeninvestering

17 maart 2010 1 minuten

Na urenlang debatteren heeft de Eerste Kamer in de nacht van dinsdag op woensdag ingestemd met de crisis- en herstelwet. De wet is bedoeld om de kwakkelende economie een impuls te geven.

Zo schrijft de wet dat procedures rond de aanleg van wegen en andere infrastructurele projecten sneller moeten worden uitgevoerd, bijvoorbeeld door het inkorten van bezwaarprocedures. Volgens de regering zijn de tientallen extra miljarden goed voor de werkgelegenheid, vooral in de bouwsector. 

Lang nadenken

De Tweede Kamer stemde vorig jaar al in met de wet. De bedoeling was dan ook om de wet begin dit jaar in te laten gaan, maar de Senaat wilde meer tijd om de plannen te beoordelen. Balkenende betreurde dat. 

PvdA akkoord

Uiteindelijk ging ook de PvdA, die nog geen maand geleden uit de coaltie stapte, akkoord. Daardoor ontstond een stemverhouding van 48 voor en 17 tegen. Toch bleef senator Margriet Meindertsma van de PvdA kritisch over de wet. 'We vinden dat iedere mogelijkheid moet worden aangegrepen om de werkgelegenheid te stimuleren. Daarom stemmen wij met pijn in het hart voor.' De PvdA wilde eerst een halve crisis- en herstelwet.

Windmolenparken en spoorlijn

Naast nieuwe wegen staan ook sluizen, woningen en windmolenparken op het lijstje om gebouwd te worden. Zo worden er in Flevoland en op de Tweede Maasvlakte windmolenparken aangelegd en ook de spoorlijn tussen Groningen en Leeuwarden staat op het lijstje met aan te pakken projecten.

Bron: Zibb.nl