Detailhandel pleit voor afschaffing verwijderingsbijdrage

Idee stuit op verzet NVMP

22 maart 2010 1 minuten

De detailhandel wil af van de verwijderingsbijdrage op elektrische apparaten. Volgens de Raad van de Nederlandse Detailhandel (RND) is er in de afgelopen jaren genoeg geld bij elkaar gebracht om de komende tien jaar door te blijven recyclen.

In de winkel betalen klanten een bijdrage bij de aanschaf van producten als koelkasten en televisies. Deze bijdrage is ingevoerd door producenten omdat zij verplicht zijn afgedankte apparaten in te zamelen en te recyclen. Volgens de RND is er in de afgelopen jaren meer geld ingezameld dan dat er uit werd gegeven, waardoor er een overschot is van € 300 miljoen. Daar kan nog jarenlang op geteerd worden en daarom pleit de raad voor afschaffing van de verwijderingsbijdrage.

De Nederlandse Verwijdering Metalektro Producten (NVMP) is het daar niet mee eens. Volgens deze organisatie is er geen overschot van € 300 miljoen, maar van € 220 miljoen. En dat is niet genoeg om de inzameling en recycling van alle elektrische apparaten verantwoord te laten verlopen, aldus de NVMP.

Oude cijfers

Volgens een woordvoerder van de RND is het reservebedrag wel degelijk € 300 miljoen en baseert de NVMP zijn cijfers op gegevens van 2008.

'De RND constateert dat ook in 2009 de reserves weer aanzienlijk zijn gegroeid ten gevolge van te veel betaalde verwijderingsbijdrage', aldus de woordvoerder.

Bron: Nu.nl