Tot nu toe ruim 15 miljoen euro aan Vorst-WW geclaimd

Vooral bouw maakt gebruik van tijdelijke regeling

23 maart 2010

De strenge winter heeft tot half maart ruim 15 miljoen euro aan vorst-WW gekost. Per 17 maart waren 53.000 aanvragen gedaan door werkgevers voor hun werknemers bij het UWV.

De vorst-WW is eerder dit jaar in het leven geroepen door demissionair minister Piet Hein Donner van Sociale Zaken. De regeling stelt werkgevers in staat om een tijdelijke uitkering aan te vragen voor hun werknemers die niet aan het werk konden door de aanhoudende vorst. Uit de 53.000 aanvragen blijkt dat vooral voor bouwvakkers vorstverlet is aangevraagd, maar ook voor bijvoorbeeld glazenwassers, schilders, dakdekkers en hoveniers.

Weermelding

Van oktober vorig jaar tot en met 17 maart hebben zo'n 1500 bedrijven een zogenoemde ''Melding onwerkbaar weer' gedaan bij het UWV in verband met de vorst, voor in totaal 139.000 werknemers. Een dergelijke weermelding kan gezien worden als een vooraankondiging van een WW-aanvraag. Na 1 februari zijn 29.000 weermeldingen gedaan.

Nog meer aanvragen

Voor de bouw geldt de vorst-WW van 1 februari tot 1 april 2010. Er kunnen dus nog steeds verzoeken binnenkomen. Dat betekent dat er nog weinig te zeggen is over het totaal aantal WW-uitkeringen en het bijbehorende kostenplaatje over de afgelopen winter. Volgens Sociale Zaken blijkt uit het verleden dat ruime tijd na de bijzondere weersomstandigheden met terugwerkende kracht nog WW-uitkeringen worden aangevraagd.  

Bron: Zibb.nl