Regels voor zzp'ers versoepeld

Overheid ontfermt zich over zelfstandige zonder personeel

31 maart 2010

De overheid gaat beter zorgen voor zzp'ers. Dat heeft premier Jan Peter Balkenende dinsdag gezegd. Zo wil minister Van der Hoeven (EZ) de regels voor aanbestedingen van de overheid versoepelen. Verder pleit de PvdA voor een verplichte AOV voor zzp'ers.

Premier Jan Peter Balkenende kondigde dinsdag de plannen aan in een debat in de Tweede Kamer, maar gaf verder geen details. Hij wil de kwestie donderdag bespreken in de ministerraad.

Aanbestedingen

Nu is het voor zzp'ers nog erg lastig om mee te dingen naar opdrachten van de overheid, omdat er veel en hoge eisen worden gesteld. Aangezien de overheid steeds vaker opdrachten aanbesteed, is het zonde dat zzp'ers hier niet van kunnen profiteren. De VVD, D66 en PvdA willen dat Balkenende ook zijn best doet om de positie van zzp'ers in Europa te verbeteren, zodat ze ook in aanmerking kunnen komen voor Europese aanbestedingen.

Digitaal informatieloket

Naast soepelere aanbestedingsregels, wil de overheid ook een digitaal informatieloket voor deze groep ondernemers openen. Dit loket biedt een overzicht van alle regels en faciliteiten die de overheid biedt aan zzp'ers.

AOV

De PvdA pleitte daarnaast ook nog voor een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen zonder personeel. Volgens fractievoorzitter Mariette Hamer kan het niet langer zo zijn dat de helft van de 650.000 zzp'ers in Nederland onverzekerd is.

Bron: BNR