Trage betalers bekend gemaakt op snellerbetalen.nl

MKB-Nederland zet traag betalende gemeenten te kijk op website

13 april 2010 2 minuten

Ondernemers die leveren aan de overheid wachten nog steeds lang op hun geld. MKB-Nederland heeft onlangs alle Nederlandse gemeenten in een brief opgeroepen om aan te geven welke betalingstermijnen zij hanteren. De resultaten zijn vanaf vandaag te zien op www.snellerbetalen.nl.

MKB-Nederland wil met deze vorm van 'naming and shaming'  op snellerbetalen.nl de goed presterende gemeenten een pluim geven en traag betalende overheden aansporen hun gedrag snel te verbeteren. Ook weten ondernemers precies waar ze aan toe zijn als ze voor een bepaalde gemeente werk uitvoeren.

Lokale overheid belangrijke klant voor ondernemer

MKB-Nederland maakt al langere tijd een punt van het slechte betaalgedrag van de overheid. Ondernemers hebben daar veel problemen mee. Juist in economisch moeilijke tijden is het voor kleine en middelgrote bedrijven van cruciaal belang dat zij op tijd – dat wil zeggen, uiterlijk binnen 30 dagen na factuurdatum– hun rekeningen voldaan zien. Omdat voor veel kleine bedrijven de lokale overheid een zeer machtige en onmisbare klant is (45 procent van de mkb'ers voert met enige regelmaat werk uit voor gemeenten), zullen zij minder geneigd zijn hun ongenoegen aan de gemeentes kenbaar te maken. Daarom heeft MKB-Nederland de gemeenten in een brief gevraagd naar hun betalingsmoraal.

Van de 430 gemeenten hebben er tot nu toe 131 gemeenten gereageerd op het verzoek van MKB-Nederland, ruim tweederde van de gemeenten laat nog niets van zich horen. Uit de reacties blijkt dat ruim de helft van de ondernemers na 30 dagen nog geen cent van hun rekening betaald heeft gezien. Voor bijna een kwart van de bedrijven is dat zelfs langer dan 40 dagen. Opvallend is dat de kleinere gemeenten gemiddeld beter scoren dan de grotere.

Disclaimer

MKB-Nederland tekent overigens bij de resultaten aan dat er een verschil kan zijn tussen wat gemeenten als betaaltermijn opgeven en de termijn waarbinnen zij in de praktijk hun rekeningen voldoen. Incasso-organisatie Intrum Justitia meldde in februari nog dat de gemiddelde betaaltermijn van gemeenten in 2009 50 dagen was.

In het overzicht op de website www.snellerbetalen.nl is per gemeente te zien welke betalingstermijn ze hebben doorgegeven aan MKB-Nederland. Klopt dit niet? Maak dan je melding van de betalingstermijn in een gemeente door het meldingsformulier in te vullen.