Hoe kan ik mijn draadloos netwerk beveiligen?

Welke vormen van beveiliging zijn er voor mijn bedrijfsnetwerk?

21 augustus 2012 1 minuten

Natuurlijk wil je dat documenten voor iedereen overal toegankelijk zijn. Dan is een goede beveiliging van je bedrijfsnetwerk essentieel.

Beveiligd netwerk

Door een beveiligd netwerk zorg je ervoor dat je bedrijfsnetwerk gevrijwaard blijft van virussen, spam en spyware. Ook is het belangrijk dat er niet van buitenaf ingebroken kan worden door kwaadwillende hackers. Je hebt daarvoor een VPN-verbinding, een virusscanner en een firewall nodig.

VPN

Met een VPN (Virtual Private Network) creëer je je eigen afgesloten bedrijfsnetwerk op het openbare internet. Het is ideaal om zo thuiswerkende medewerkers toegang tot het bedrijfsnetwerk te geven. Daarbij is het handig om het encryptieprotocol WPA in te stellen zodat gegevens versleuteld verstuurd worden. Als je ook MAC-herkenning aanzet, dan maakt het netwerk alleen maar verbinding met die laptops waarvan het MAC-nummer (uniek identificatienummer van apparaten) vantevoren is aangemeld.

Virusscan

Een virusscanner herkent schadelijke bestanden die via internet jouw laptop willen binnendringen en houdt deze tegen. Dit doet het programma doordat het beschikt over virusdefinities. Het is belangrijk dat deze definities zo veel mogelijk up-to-date zijn, dus zorg ervoor dat je virusscanner automatisch nieuwe virusupdates installeert. Bekende virusscanners zijn van McAfee en Norton, eTrust EZ Antivirus is het eerste jaar gratis.

Firewall

Een firewall vormt een afscherming tussen internet en het interne bedrijfsnetwerk. Het controleert al het in- en uitgaande verkeer op je laptop en laat alleen toegestane gegevensuitwisseling door. Jouw laptop wordt daardoor minder vatbaar voor inbraak en virussen. Windows XP, Windows Vista en Windows 7 hebben een eigen firewall ingebouwd. Ook McAfee en Norton bieden firewalls aan.