Poldermodel onder druk

'Mondigheid werknemers teveel gestimuleerd'

20 mei 2010

Het oer-Hollandse poldermodel staat onder druk, dat zeggen MKB-Nederland en VNO-NCW. De reden? Vakbonden stimuleren werknemers teveel om zogenaamde 'guerilla-acties' op te zetten, zoals stakingen, open brieven en poortacties.

De staking van vuilnismannen in Utrecht en Amsterdam. Of het protest van de vakbonden tegen de verhoging van de AOW-leeftijd. Zomaar een paar voorbeelden van dit soort 'guerilla-acties', waar MKB-Nederland en VNO-NCW op doelen. Volgens de werkgeversorganisaties staan dit soort acties constructief overleg op centraal niveau in de weg. Het poldermodel staat op springen.

Poldermodel

Het poldermodel staat juist voor goed overleg tussen werkgevers, werknemers en de overheid over arbeidsvoorwaarden. Maar dit sociale overleg wordt tegengehouden door de nieuwe, agressievere tactiek van vakbonden, waardoor er nu vooral tijd verspild wordt met het voorkomen van escalaties. "Die tijd kunnen we beter besteden aan het bedenken van structurele oplossingen", aldus MKB-Nederland.

Nieuwe tactiek

De vakbonden gebruiken sinds enkele jaren professionele 'organizers' die bedrijven bezoeken om problemen op de werkvloer beter in kaart te brengen. Zij stimuleren werknemers vervolgens dit kenbaar te maken aan hun directie met allerlei acties, zoals stakingen. In het FD laat Bondgenoten weten dat het werknemers mondiger maakt. Maar MKB-Nederland en VNO-NCW zijn bang 'dat de vakcentrale FNV zich zo laat gijzelen door een kleine groep van radicale vakbondsbestuurders'.

Bron: MKB-Nederland

Auteur

Liesbeth Meenink