Ondernemer kiest voor VVD

Partij op 1 in ondernemersstemwijzer MKB-Nederland

09 juni 2010

Na wekenlang debatteren is vandaag het grote moment aangebroken. Twaalf miljoen kiesgerechtigden mogen hun stem uitbrengen op een van de negentien partijen voor de Tweede Kamerverkiezingen. De stem van de ondernemers in Nederland zal niet verrassend zijn: bijna de helft kiest voor de VVD.

Ruim 8.200 ondernemers testten de afgelopen weken hun politieke voorkeur op www.ondernemersstem.nl. Onder kleine en middelgrote bedrijven komt VVD met 43 procent als beste uit de bus, gevolgd door het CDA met 36 procent. De PvdA en D66 volgen op flinke afstand. 

Stem wijzer

Met de stemwijzer wil MKB-Nederland ondernemers bewust maken van hun stem en ze inzicht te geven in de standpunten van verschillende politieke partijen. Aan de hand van 28 stellingen konden ondernemers de voor hen relevante thema's met elkaar vergelijken. Zo kregen ze een beeld van de partijen die dicht of minder dicht bij hen staan. 

De meeste ondernemers waren het dus vooral met de VVD eens; 43 procent kwam op de partij van Rutte uit. Voor 36 procent is de CDA de beste partij. De PvdA van Job Cohen komt op de derde plek met 9 procent, gevolgd door D66 van Alexander Pechtold met 8 procent. De PVV van Wilders komt niet verder dan 2 procent. De SP en ChristenUnie halen ieder 1 procent. GroenLinks hoeft van de meeste ondernemers geen stem te verwachten, deze partij blijft op 0 steken. 

Wat vinden ondernemers belangrijk?

Uit de peiling blijkt dat ondernemers de volgende punten het belangrijkst vinden:

  • Financiering (garantieregelingen voor kleinere kredieten moeten blijven)

  • Goed vakonderwijs (het vmbo moet volgens 96 procent weer echt vakonderwijs worden)

  • Eerlijke kansen voor het mkb in de markt (aanpakken inkoopmacht en aanbestedingsbeleid)

  • Minder regels en minder ambtenaren

Over de volgende punten zijn ondernemers minder eensgezind:

  • De positie van provincies in het bestuur van Nederland

  • De rol van het bedrijfsleven in het natuurbeleid

Bovenstaande resultaten werden dinsdag bekend gemaakt tijdens de Zomerborrel van MKB-Nederland. 

Wat stem jij?

Ben je het eens met deze uitslag? Of zou jij als ondernemer nooit op de VVD stemmen? Laat het ons weten via onderstaand formulier!

Auteur

Liesbeth Meenink