Annemarie van Gaal - Ambitie

De simpelste oplossingen liggen het minst voor de hand, maar zijn altijd het beste

22 juni 2010

Annemarie van Gaal is in Nederland geen onbekende meer door haar optreden in programma’s als Dragons Den en Ten einde Raad. Daarvoor had ze al op een weergaloze wijze carrière gemaakt in Rusland als uitgever van o.a. The Moscow Times en de Cosmopolitan. Een rasechte onderneemster dus.

En dat lees je terug in haar boek, Ambitie – adviezen voor ondernemers. Geen theoretisch geneuzel, maar een aanzet tot actie. Tot ondernemerschap, tot durf en moed om voor jezelf te beginnen en tegen de wind in te roeien. In het boek raakt van Gaal verschillende thema’s van het ondernemerschap. In hoofdstukken als “vaar je eigen koers”, “creëer je eigen markt” en “regel je financiën”  komt ze met vaart tot de kern en geeft ze handige tips en tricks.

Ze begrijpt waar ondernemerschap over gaat en dat is verfrissend na het zoveelste managementboek vol adviezen vanaf de zijlijn. Zo zegt ze dat vergaderen de meest overschatte tijdsbesteding is van een ondernemer en zijn werknemers. Een vergadering is een hoeveelheid tijd waarin iedereen zijn zegje mag doen. Er komen kleine aanpassingen en iedereen wordt te vriend gehouden. Het uiteindelijke besluit bestaat uit louter compromissen, zodat iedereen een beetje blij is. ……Nadenken en jezelf zijn, dat is wat de wereld nodig heeft. En zo min mogelijk vergaderen.

Hoe kun je je personeel motiveren?

Ook wordt uiteengezet je met bonussen je personeel kan motiveren, zonder dat het ten koste gaat van de teamspirit en de lange termijn uit het oog te verliezen. Een uiteenzetting waar de banken nog wat van kunnen opsteken!

Leren van andermans fouten

Elk hoofdstuk wordt omlijst met inspirerende persoonlijke ervaringen. Niet alleen de succesvolle ervaringen maar juist ook de tegenslagen. Dat maakt dat het verhaal prettig te lezen is en verder gaat leven. Daarover zegt ze zelf dat ze de lezer wil behouden voor alle fouten die ze zelf heeft gemaakt of bij andere ondernemers heeft gezien.

Conclusie

Voor de startende ondernemer is het zeker een leerzaam boek, maar ook als je al wat jaren ondernemer bent kan het boek werken als een verfrissende douche.

Gelezen door: Liesette Hensen