Onbedoeld succes met WK-vrije zone

Café-eigenaar Dirk-Jan Stip heeft niets met voetbal

25 juni 2010 2 minuten

Het WK voetbal is in volle gang. Maar daar waar veel ondernemers extra omzet genereren door speciale WK-acties, wil ondernemer Dirk-Jan Stip niets te maken hebben met voetbal. Voor zijn café in Amersfoort staat dan ook een bord: WK-vrije zone.

Dirk-Jan Stip (40) is eigenaar van koffiehuis Coffee Corazon in Amersfoort. “Ik heb niks met voetbal. Om mij heen zie ik alle cafés opeens oranje zijn. Alsof het de belangrijkste zaak van de wereld is. Nou, de malaria is er niet mee opgelost, dus ik vind het niet belangrijk. Ik hou niet van voetbal en wil ook niet doen alsof.”

De klanten van Coffee Corazon? Die waarderen de WK-vrije zone enorm. Dirk-Jan heeft nog geen enkele negatieve reactie gehad. “De klanten verzuchten dat ze eindelijk eens een plek hebben om niet met het WK bezig te zijn."

Bijna alle winkels en horeca-gelegenheden doen wel iets met de oranjekoorts. In de meeste etalages en kroegen zijn wel oranjeversieringen te vinden. Niet bij Coffee Corazon. “Bij de groothandel kun je een container vol met vlaggen kopen, waarop staat: ‘wij steunen oranje’. Die hang je dan op, terwijl je er de rest van het jaar helemaal niets aan doet. Dit betekent dat je puur winst wilt halen uit oranje. Ik vind het belangrijker om onderscheidend te zijn, dan om winst te halen uit het voetbal.”

Coffee Corazon heeft 25 werknemers in dienst. Zij mogen geen voetbal kijken tijdens werktijd. “Mijn personeel heeft gewoon pech. Ze kijken de wedstrijd maar later in een samenvatting. Ik ga echt geen televisie in mijn personeelsruimte zetten,” aldus Dirk-Jan.

Het zal wel rustig zijn in dit koffietentje, want Nederland telt toch een hoop voetballiefhebbers? Niets is minder waar, vertelt Dirk-Jan: "Afgelopen zaterdag zat het hier stampvol tijdens de wedstrijd, terwijl het in de rest van de stad hartstikke rustig was. Ik heb ook eigenlijk wel meer omzet gedraaid, terwijl ik het verder niet gepromoot heb. Vanavond speelt Nederland weer en wij zijn geopend tijdens koopavond. Ik ben benieuwd.”