Voetbal op groot scherm of gewoon doorwerken?

Zakelijke dienstverlening minst oranjegevoelig

05 juli 2010 2 minuten

Ondernemers in de horeca en detailhandel spelen massaal in op de oranjekoorts in ons land. Maar hoe zit het met de zakelijke dienstverlening? Daar zijn het toch vooral de werknemers waar rekening mee moet worden gehouden. Twee ondernemers aan het woord over hun aanpak tijdens het WK.

De zakelijke dienstverlening is het minst oranjegevoelig, zo blijkt uit onderzoek van ING. Dat betekent dat in deze sector het directe effect van het WK op de omzet bijna niet te merken is. Maar hoe zit het met de oranjegevoeligheid van de werkgevers in de zakelijke sector? We vroegen het aan Nico Passchier van IT-bedrijf GMT Services uit Amersfoort en Wim Meenink van accountants- en belastingkantoor Van Huffelen en Meenink uit Epe.

Voetbal op groot scherm

In de zakelijke dienstensector gaat het werk gewoon door, ook al voetbalt Nederland tegen Brazilië in de kwartfinale. Toch houden beide bedrijven er hun eigen WK-regelgeving op na. Bij GMT Services worden de twaalf werknemers verwend met een groot scherm. "We zijn een IT-bedrijf en een aantal van de technische jongens heeft zich uitgeleefd om te zorgen dat we heel mooi beeld hebben", vertelt Nico. "We hebben zelfs een zogenoemd 'fail-over'-systeem, zodat we zeker geen beeld zullen missen."

'Werk gaat voor'

Als het personeel van GMT straks vol spanning naar de wedstrijd zit te kijken, bikkelen de ruim vijftig werknemers bij Van Huffelen en Meenink gewoon door. "Ik moedig het zeker niet aan, het werk gaat voor. We hebben wel een scherm beneden in het kantoor staan en ze mogen ook best kijken, maar dan moeten ze die paar uur later wel weer inhalen", aldus Wim. "Bovendien zijn de meesten vaak op pad tijdens de wedstrijden, dus dan kunnen ze 't ook niet zien. Maar het is niet zo dat er bij ons geen oranjekoorts heerst hoor. Er is namelijk wel een WK-poule binnen het bedrijf. Iedereen zet in en uiteindelijk verdelen nummer 1, 2 en 3 de pot."

Spoedgeval

Als het erop aan komt, zullen ze bij GMT Services ook altijd voor hun klanten klaarstaan. Nico: "Als er een spoedgeval is dan lossen we dat uiteraard op, ook al moeten we dan de wedstrijd missen. We hebben wel het geluk dat er iemand is die niet van voetbal houdt, en die houdt de servicedesk draaiende tijdens de wedstrijden van Oranje. Tot nu toe heeft hij weinig te doen gehad, trouwens!" 

Wat doe jij voor je personeel tijdens het WK? Mogen ze de wedstrijd kijken onder werktijd of toch liever niet? Laat het ons hieronder weten!