'Overheid doet niets aan slechte betaalgedrag gemeenten'

MKB-Nederland wil steun Van der Hoeven

05 juli 2010

Het regent al lange tijd klachten over het trage betaalgedrag van gemeenten bij MKB-Nederland. Toch doet de rijksoverheid nauwelijks iets aan dit probleem, omdat het volgens minister Van der Hoeven niet nodig is.

MKB-Nederland voelt zich in de steek gelaten door de overheid, zo schrijft de organisatie in een brief aan minister Van der Hoeven. Ruim vier maanden geleden verzocht de werkgeversorganisatie 430 gemeenten te rapporteren hoe het is gesteld met de betaalmoraal. Inmiddels hebben 170 gemeenten gereageerd; hun gegevens zijn openbaar gemaakt op de website www.snellerbetalen.nl. Van de overige gemeenten is nooit iets vernomen.

'Maatregelen zijn niet nodig'

Volgens minister Van der Hoeven is het aantal gemeenten dat te laat betaalt, gedaald naar 1 op de 6. Zij vindt het daarom niet nodig dat de rijksoverheid extra aandacht aan dit probleem besteedt. Voorzitter van MKB-Nederland Loek Hermans is het daar niet mee eens. Volgens hem is de actie sneller betalen niet representatief, omdat de meeste wanbetalers waarschijnlijk in de groep zitten die niet op het verzoek hebben gereageerd. De daling waar minister Van der Hoeven het over heeft, kan ze dus onmogelijk staven.

Nuttige actie

Veel gemeenten hebben laten weten dat ze naar aanleiding van de brief hebben besloten om rekeningen aan het bedrijfsleven en vooral het mkb, sneller te voldoen. Van der Hoeven zegt dan ook dat de actie zeker nuttig is geweest. Maar het blijft onduidelijk hoe het is gesteld met het betaalgedrag van de gemeenten die niet op de oproep hebben gereageerd. Daarvoor is hulp nodig van de overheid.

Bron: MKB Nederland