Ondernemen met een goed doel

Saskia Bodelier organiseert bijzondere ontmoetingen

22 augustus 2010 3 minuten

Met hokjesdenken hoef je bij Saskia Bodelier niet aan te komen. Haar passie om mensen met elkaar in contact te brengen leidde tot een bijzondere onderneming.

Bedrijfsnaam: Verrassend Tilburg & meer

Bedrijfsvorm: Eenmanszaak

Opgericht: 2007

Werkt: 25 tot 48 uur per week

Eerste bijbaan: In een patisserie

Het idee

In haar werk bij de gemeente Tilburg merkte Saskia Bodelier dat er weinig contact is tussen mensen. “Er bestaan veel vooroordelen. Er werd vaak iets negatiefs geroepen over mensen uit een bepaalde wijk en ik dacht: Hoe kun je dat nu zeggen als je nog nooit daar op de koffie bent geweest?”  Saskia besloot in actie te komen. “Ik wilde iets bedenken waardoor mensen daadwerkelijk bij elkaar op bezoek gaan en elkaar leren kennen.”, vertelt ze. Zo gezegd, zo gedaan: eenmanszaak ‘Verrassend Tilburg & meer’ werd een feit. In mei 2007 nam ze ontslag bij de gemeente, een maand later organiseerde ze haar eerste evenement.

Klanten krijgen

Naar eigen zeggen is Saskia “gewoon begonnen”. Ze lanceerde haar website en verspreidde op verschillende plaatsen folders. Ook de VVV en een website voor bedrijfsuitjes werden ingeschakeld. Saskia: ”In het begin kreeg ik veel klanten via hen, inmiddels gaat bijna alles via via.” Haar folder noemt ze haar belangrijkste communicatiemiddel. “Ik vind folders handig omdat daar meer in staat dan op een visitekaartje. Maar daarnaast twitter ik bijvoorbeeld, en ben ik te vinden op LinkedIn. Ik ga ook regelmatig naar netwerkbijeenkomsten. Die zijn handig om me te profileren, maar ook om nieuwe bijzondere mensen te leren kennen.”

Bijzondere ontmoetingen

Dat ze die bijzondere mensen gevonden heeft staat vast. In totaal verzamelde Saskia al 140 adressen. “Er zijn zoveel mensen met een passie waar ze graag over vertellen. Die bezieling van mensen vind ik geweldig.” In kleine groepen worden de deelnemers van de evenementen van ‘Verrassend Tilburg & meer’ op pad gestuurd langs verschillende ‘bijzondere ontmoetingen’. Een man die een groot orgel in zijn woonkamer heeft staan, een handlezeres of een twintiger met een huis vol dieren.

Werk en privé

Het runnen van een eigen bedrijf is zeker geen 9 tot 5 baan. Saskia: “Ik werk soms ook ’s avonds en in het weekend. En als we op vakantie zijn, check ik elke paar dagen mijn mail. Maar dat ik thuis kan werken is dan weer een voordeel. Hierdoor is het ondernemerschap goed te combineren met mijn gezin. Zo ben ik wel aan het werk, maar als de kinderen me nodig hebben ben ik er ook.” Spijt dat ze voor zichzelf begonnen is heeft ze dan ook niet: “Het werk is heel leuk. Ik heb elke dag echt zin om aan de slag te gaan.”

Doel bereiken

Toch kent het ondernemerschap ook voor Saskia minder leuke kanten. “De harde, zakelijke kant van het ondernemen trekt me niet. De financiële zaken zijn niet bepaald mijn favoriete gedeelte van het ondernemer zijn. Ik laat klanten bijvoorbeeld geen contracten ondertekenen en ga uit van vertrouwen. Ondernemerschap is voor mij vooral een middel om mijn doel te bereiken. Door de ontmoetingen gaan heel verschillende mensen met elkaar praten. Het zet ze aan het denken en vergroot hun wereld een beetje. Soms hoor ik dat mensen het nog weken over het uitje hebben gehad. Dat is toch super?”