Ondernemers in hongerstaking na renovatie bedrijfspanden

Conflict na renovatie huurpanden in Amsterdam

26 juli 2010 2 minuten

Ondernemers Marc van der Linden en Varinder Singh zijn sinds dinsdag in hongerstaking. Na een renovatie van hun bedrijfspanden kunnen zij hun beroep namelijk niet meer fatsoenlijk uitoefenen.

Juwelier Marc van der Linden en restauranteigenaar Varinder Singh werden geconfronteerd met renovatieplannen van De Key, de eigenaar van hun bedrijfspanden. De panden zijn inmiddels gerenoveerd, maar niet in de juiste staat opgeleverd volgens de ondernemers. Door de staat van de panden na de renovatie kunnen Van der Linden en Singh hun beroep niet meer uitoefenen. De ondernemers gingen daarom uit wanhoop in hongerstaking.

Zo is de oppervlakte van de vloer van beide panden kleiner geworden, raken de deuren van het dames en herentoilet in het 'restaurant' van Singh elkaar, en voldoet de hoogte van de toiletruimte in de kelder niet aan de eisen. Van der Linden maakt zich zorgen over de veiligheid in zijn bedrijf door het ontbreken van een afzuiginstallatie. Bij reparaties aan klokken en horloges werkt hij met amoniak en benzine, geen luchtjes die je in je winkel wil hebben hangen.

MKB-Nederland wil ondernemers helpen

MKB-Nederland heeft bemiddeld in het conflict tussen de corporatie en de ondernemers. Op de zevende dag van de hongerstaking is er nog steeds geen bemiddelaar gevonden. Wel is bekend dat de Woonbond, de landelijke belangenvereniging van huurders die in eerste instantie de bemiddeling op zich zou nemen, op zoek gaat naar een andere bemiddelaar. De hongerstaking duurt dus nog altijd voort. 

Diederik Mohr van de Nationale Winkelraad geeft aan dat dit soort conflicten helaas vaak voorkomen in het mkb. Op talrijke plekken in Nederland zijn winkeliers slachtoffer van slecht uitgevoerde renovaties en verbouwingen door verhuurders. Ook exorbitante huurverhogingen of ondernemers die zelfs uit hun huurpand worden gezet komen geregeld voor. Ook verdwijnen de kleine winkeliers steeds verder uit het straatbeeld. Winkelstraten worden steeds eentoniger, de 'couleur locale verdwijnt, en dat is jammer. MKB-Nederland pleit daarom voor aanpassing van de huurwet zodat dit soort schrijnende situaties niet meer voor kunnen komen.