MKB-Nederland start proefproces tegen acquisitiefraudeurs

Misleidende bedrijven moeten worden aangepakt

04 januari 2011

MKB-Nederland is het gedrag van acquisitiefraudeurs meer dan beu. De ondernemersorganisatie start daarom een proefproces.

Het aantal meldingen over acquisitiefraude neemt de laatste tijd flink toe. Volgens het Steunpunt Acquisitiefraude zijn ondernemers jaarlijks voor zo'n 400 tot 500 miljoen euro de dupe door deze vorm van fraude.

Ondernemers worden niet alleen vaker, maar ook steeds agressiever benaderd door acquisitiefraudeurs. Bij deze vorm van fraude worden ondernemers gebeld over zogenaamde overeenkomsten, verlengingen van contracten of vermeldingen van hun bedrijfsnaam in een bedrijvengids of op een website. Met een sluikse strategie en agressieve benadering zit je voor je het weet vast aan een contract waar je honderden euro's per jaar voor moet betalen. Dit moet afgelopen zijn, vindt ook MKB-Nederland. "Wij zijn het gedrag van deze partijen meer dan beu", aldus de brancheorganisatie vandaag in de Telegraaf.

Proefproces tegen MKBinNederland

MKB-Nederland start daarom een proefproces. Het proces zal gaan lopen tegen de website www.MKBinNederland.nl, waarvan ook klachten binnenkwamen over advertentiefraude. De naam van dit bedrijf is voor veel ondernemers verwarrend en wekt de site de indruk dat het bedrijf nauwe relaties onderhoudt met MKB-Nederland. ‘Maar dat is zeker niet het geval,’ reageert de werkgeversorganisaties in de Telegraaf.

Misleidende bedrijven aanpakken

MKB-Nederland wil door middel van het proefproces tegen MKBinNederland alle misleidende bedrijven stevig aanpakken. Want hoewel consumenten goed beschermd zijn tegen bedrijven die misleiden, zijn bedrijven dat maar nauwelijks.‘Winnen we het proefproces, dan is er een goed voorbeeld gesteld. Verliezen we, dan hebben we een sterke lobby richting politiek.’