Onoverzichtelijke subsidieregeling geeft ondernemer geen energie

Column | Energiesubsidies

13 december 2010 3 minuten

Het Rijk heeft bedacht dat over tien jaar 20 procent van de energie duurzaam opgewekt moet zijn. Dat betekent 2 procent per jaar “verduurzamen”, zoiets moet toch kunnen... Helemaal mee eens, en nu aan de slag!

Wubbo Ockels zegt het leuk: ”We hebben geen energieprobleem. Als alle energie van wind, zon en water in Nederland 'gevangen' kon worden, hebben we honderd keer meer dan we nodig hebben. Wat je dan ook verbruikt, je kan het niet ‘verspillen’.” Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. 

Uitstellen

Ik heb geen zonnepanelen op mijn dak staan. Stom eigenlijk, het verdient zich in een paar jaar terug én ik ben minder afhankelijk van ondoorgrondelijke energienota’s. Ik blijf het maar uitstellen en daar heb ik heb allerlei redenen voor: een onoverzichtelijke site van Agentschap NL (voorheen SenterNovem), een klant die wacht, de deadline die nu wel erg dichtbij komt, een leverancier die vertraging heeft, een klant die niet betaalt... "Volgende week is het rustiger, dan ga ik eens wat uitzoeken", denk ik bij mezelf. De vakantieperiode wilde ik eigenlijk gebruiken om hier eens in te duiken, wat belletjes te doen en uit te zoeken wat er voor mij mogelijk is. Maar het is alweer volgende week en de vakantieperiode is voorbij, de klant wacht alweer… Volgende week dan maar uitzoeken? En zo gebeurt er nooit wat. 

Samen staan we sterker 

Misschien moet ik het samen met mijn buurman oppakken. Eén keer uitzoeken en twee ondernemers tevreden. Dat is een slim idee. Ik geloof in een gezamenlijke aanpak. Op een bedrijventerrein zijn zat onbenutte platte daken. Waarom niet samen met tien (vijftig, honderd) ondernemers in één keer alles uitzoeken en dan aan de slag. Daar kan de overheid mooi bij helpen, door bijvoorbeeld een mannetje te regelen die dit uitzoekt. Dan staan over een paar maanden die panelen op het dak, daar heeft de overheid toch ook belang bij? 

Waar is de overheid als je haar nodig hebt

Dat zou toch wel erg gemakkelijk zijn. De overheid heeft de SDE regeling en die voldoet prima, aldus minister Van der Hoeven. De provincie wil hier niet op lokaal niveau aan werken (waar dan wel?), dat is aan de gemeente. De gemeente moet bezuinigen en ondernemers regelen dit zelf maar, er is immers een SDE regeling. Ineens is niemand thuis en is de doelstelling van 20 procent verduurzamen verdwenen. Er is toch beleid! De subsidieregeling is volgens Maria van der Hoeven erg vergelijkbaar met die van koploper Duitsland. In Duitsland zie ik hele dorpen vol met zonnepanelen en in Nederland niet, dat is helemaal niet vergelijkbaar. Sterker nog, alle inspanningen van de overheden leiden tot het verbluffende resultaat van 1 procent per jaar, dat is de helft. Kortom: het slim verzonnen beleid werkt niet.

En nu gebeurt er iets bijzonders. In plaats van het beleid aan te passen, gaat de beleidsmaker het verdedigen. “Het beleid is wel goed, maar de praktijk werkt niet mee”. Huh?! De praktijk past niet op het beleid? Dan verzin je toch een ander beleid! En dat gaat niet in Nederland, ander beleid, hoe komt u daar nou bij meneer?

Pas het beleid aan

Ik geloof in een aanpak van samenwerkende ondernemers op een bedrijventerrein. Met steun van de overheid om de eerste drempels (tijdgebrek, berekening, wat werkt?) weg te nemen. Het MKB energiecentrum gelooft hier ook in. Wij stellen dat de overheden zich moeten aanpassen aan de praktijk en dan komen we er wel. Wie doet er mee? Laat hieronder je reactie achter!

Auteur

Rob Weiss