Begroting is verstandig en stimuleert de economie

Prinsjesdag 2010 anders dan anders

21 september 2010 1 minuten

Een demissionair kabinet, geen algemene beschouwingen en een formatieproces dat nog niet is afgerond. Prinsjesdag 2010 zal te boek staan als een ongewone Prinsjesdag. Er zijn weinig nieuwe plannen en veel bezuinigingsmaatregelen. Toch zijn werkgeversorganisaties vrij positief gestemd over de kabinetsplannen voor 2011.

De afgelopen weken liet minister van Financiën Jan-Kees de Jager al wat plannen doorschemeren. Zo wordt de Borgstellingsregeling verlengd en ook kunnen ondernemers langer gebruik maken van de Garantie Ondernemersfinanciering. Ook blijft de carry back regeling van kracht en wordt de vennootschapsbelasting over de eerste 200.000 euro winst structureel verlaagd naar 20 procent. Dat is goed voor de komst van buitenlandse bedrijven en banen naar Nederland.

'Waardig' afscheid

Volgens MKB-Nederland, VNO-NCW en LTO Nederland vormt de vandaag gepresenteerde begroting een verstandig en 'waardig' afscheid van de regeerperiode van premier Balkenende. Het ondersteunt de opgang van de economie en zorgt ervoor dat de eigen boekhouding weer op orde kan worden gebracht. Landen die snel saneren vertonen doorgaans namelijk ook snel betere economische prestaties. 

Crisismaatregelen blijven intact

De werkgeversorganisaties zijn blij dat het kabinet erkent dat het herstel van de economie voor een groot deel vanuit het bedrijfsleven moeten komen. Een aantal belangrijke crisismaatregelen (carry back, vervroegde afschrijving) en kredietgaranties (BMKB, GO) worden daarom verlengd, zodat de liquiditeit van bedrijven niet achteruit gaat. Ook de bouwsector heeft eindelijk de broodnodige steun gekregen om de problemen in de sector te doorstaan. 

Wat vind jij van de maatregelen die op Prinsjesdag 2010 bekend zijn gemaakt? Laat het hieronder weten!