Michiel Muller - Ervaringen van een serial entrepreneur

Inspirerende ondernemerslessen

06 december 2010

"Als je niet in de box zit, kun je makkelijker "out of the box" denken". Dat is wel een mooi begin van dit boek dat de publieksprijs heeft gewonnen voor ondernemersboek van het jaar 2010. Natuurlijk zijn Tango en Route Mobiel sprekende voorbeelden. Muller deelt zijn ervaringen in een vlot geschreven boek dat inspireert!

Voor mij heeft de de persoon Michiel Muller (1964) iets bijzonders. Toen ik in 1997 als management trainee bij ExxonMobil aan de slag ging, was Muller een van de snelle jonge managers, die ons vertelde hoe het eraan toe ging bij ExxonMobil. Toch wel een voorbeeld van hoe je carrière moest maken bij een multinational. Ik sprak Michiel Muller weer bij de uitzending van Tros in Bedrijf waar hij te gast was in de uitzending naar aanleiding van dit boek. Leuk om een gesigneerde versie te mogen ontvangen en reden te meer om het diezelfde avond direct te lezen.

Michiel in 't kort

Michiel Muller vertrok in 2000 na een carrière van 10 jaar ExxonMobil ging aan de slag bij Petroplus. Vanuit dat bedrijf heeft hij samen met Marc Schröder Tango opgezet. Na de verkoop van Tango in 2004 is hij weer samen met Schröder gestart met Route Mobiel, waarmee hij het monopolie van de ANWB heeft aangepakt. Zijn laatste avontuur is de veilingsite Bieden en Wonen.

Ondernemerslessen

Michiel Muller beschrijft in zijn boek in zeven hoofdstukken de lessen die hij als serie ondernemer heeft geleerd. In het eerste hoofdstuk gaat het over het concretiseren van je droom. Wil je gaan ondernemen, dan moet je ook echt alles willen weten. Je zal zelf op pad moeten. Dit kun je niet uitbesteden! Praat met vrienden en familie, ervaar wat jouw klant gaat ervaren en scherp je droom continue aan. Wees in de beginfase kritisch over waar je geld aan uitgeeft en blijf dicht bij je eigen drijfveren.

Verwezenlijk je droom

Zodra je de stap naar ondernemerschap zet en je droom gaat verwezenlijken, zul je het gedegen moeten aanpakken. Dat is natuurlijk niets nieuws, maar de voorbeelden van Tango en Route Mobiel laten wel zien dat Muller het goed aanpakt. In beide gevallen hebben ze een enorme focus weten te creëren. Alles wat uit te besteden was, werd uitbesteed. Route Mobiel bestond uiteindelijk maar uit een team van vijf mensen en heel veel goede partners. Bij Tango werken 25 man, die een omzet van 350 miljoen euro wisten te behalen. Dat is 14 miljoen per werknemer. Zelfs Google Benelux kan daar niet aan tippen met een omzet van meer dan een half miljard met 80 werknemers. 

Avontuurlijk ondernemerschap

In het derde hoofdstuk introduceert Muller de "ondernemersroute". Een theorie die mij erg aanspreekt omdat het avontuurlijk ondernemerschap als uitgangspunt heeft, waarbij voortschrijdend inzicht, flexibiliteit en leren belangrijke factoren zijn. Op die manier krijgt innovatie ook een kans: Bij innovatie is er immers geen pad, je maakt het pad terwijl je loopt.

Doorzetten

Natuurlijk beschrijft hij ook de meer standaard tips als "luister naar je klanten" en "sta open voor feedback". De laatste twee hoofdstukken gaan meer in op een belangrijk kenmerk van succesvolle ondernemers. Doorzetten, doorzetten en nog eens doorzetten. Vasthouden aan dat idee en de strategie die je daarbij voor ogen hebt. Natuurlijk zijn er altijd kansen en is er weerstand. Maar hou het doel in de gaten. 

Vier je succes

Het laatste hoofdstuk sluit af met een mooie quote die ik het vernoemen waard vind: "Als je loslaat, heb je twee handen vrij". Muller benadrukt in dit laatste deel het nut van vieren van succes. Vergeet dat niet te doen, ook al is het druk en wil je door. Het is een belangrijke manier om een team gemotiveerd te houden.

Kortom, ik vond het een inspirerend boek om te lezen en ik neem er als ondernemer weer een paar lessen uit mee! 

Auteur

Willem Overbosch