Maanden wachten op geld verleden tijd

Aanpak betaalgedrag overheid grote stap vooruit

09 augustus 2012 2 minuten

Overheden die niet binnen 30 dagen hun facturen voldoen, moeten een vertragingsrente van 8 procent gaan betalen. Bovendien krijgen zij voor elke te laat betaalde factuur een boete van 40 euro. Zo schrijft minister Verhagen van EL&I op 8 december in een brief aan de Tweede Kamer.

Overheden die niet binnen 30 dagen hun facturen voldoen, moeten een vertragingsrente van acht procent gaan betalen. Bovendien krijgen zij voor elke te laat betaalde factuur een boete van 40 euro, zo schrijft minister Verhagen vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

Ondernemers zo snel mogelijk tegemoet komen

De minister heeft hierover onlangs afspraken gemaakt met de Europese Unie. Hoewel de Europese regels pas over twee jaar verplicht worden, wil Verhagen ondernemers zo snel mogelijk tegemoet komen. Zijn doel is dat minimaal 90 procent van de rekeningen van de Rijksoverheid binnen 30 dagen wordt betaald. Uit een onderzoek van begin dit jaar blijkt dat dit percentage nu nog op 81,4 procent ligt.

Lagere overheden

MKB-Nederland is tevreden met deze aanpak, vooral omdat die ook de lagere overheden geldt. Juist over het betaalgedrag van gemeenten ontvangt de ondernemersorganisatie al lange tijd klachten van ondernemers, die soms maanden op hun geld moeten wachten. Juist in economisch moeilijke tijden is dat een aanslag op de liquiditeitspositie van bedrijven.

Snellerbetalen.nl

De ondernemersorganisatie zet zich al een tijd in om iets te doen aan het slechte betaalgedrag van overheden aan het midden- en kleinbedrijf. Via de site snellerbetalen.nl kun je melding maken van een slecht betalende gemeente. 

Goede oplossing?

Denk jij dat deze maatregel helpt? En ga je hem ook gebruiken of wil je de relatie met je klanten niet op het spel zetten? Laat je reactie hieronder achter!

Bron: MKB-Nederland