Weg met de Furby!

Column | De overeenkomst tussen Furby en jouw mobiele telefoon

27 augustus 2012

Piept/trilt/bliept jouw telefoon ook als hij aandacht nodig heeft? En geef je hem die aandacht ook? Machine is baas over mens. Over BlackBerry, iPhone en andere mobiele telefoon terreur.

Whitepaper 'Benut je online kansen: communicatie'

Omdat-ie zo’n lief stemmetje had en reageerde op aanraking, werden veel mensen verliefd op het apparaat. Die verliefdheid was erg realistisch. Kreeg de Furby namelijk te weinig aandacht, dan ging hij klagen. Aaide je naar zijn zin iets te hard of op de verkeerde plek dan wees het schattige robotje de eigenaar knorrend terecht. Machine is baas over mens. Woef!

Furby anno nu

Ook al is de oude Furby weg, jij hebt er waarschijnlijk gewoon een in je broekzak of tas zitten. Hij heet nu bijvoorbeeld iPhone. Of BlackBerry. Het apparaat vraagt voortdurend om aandacht. Hij trilt. Hij maakt ongevraagd muziek. Hij pingelt bij een afspraak. Hij gongt bij een SMS. En met zijn knipperend zwaailicht laat hij je continu weten dat er nieuwe informatie op je ligt te wachten, waar JIJ, NU, IETS mee MOET doen. Wie is de baas?

Het rode licht

Ik werd knettergek van mijn BlackBerry. Vooral dat rode knipperlampje. En als hij in mijn zak trilde, kon ik mijn nieuwsgierigheid nooit lang bedwingen. Ik heb daarom, buiten inkomende oproepen, alle alerts uitgezet. Zou je het niet weten, dan zou je denken dat-ie dood was. In het begin merkte ik dat ik het toestel vaak onbewust pakte en op een knop duwde om te kijken of er nog iets nieuws was. Na een tijdje wordt dat minder. Nu kijk ik een keer of drie per dag. De rollen zijn omgedraaid. Ik bepaal wanneer ik op mijn Furby kijk, en Furby.. die snapt dat en protesteert niet eens.

Hoe is het met jouw Furby?

Nu mijn eigen Furby koest is, richt ik me op de Furby van andere mensen. Want hoe irritant is het als je met iemand staat te praten, en vanuit diens zak hoor je allerlei getwingel en gefluit? Dat past toch niet bij een volwassen M/V in een duur pak. Of dat je in vergadering zit, en op tafel liggen drie telefoons om en om te kraaien om aandacht. Of dat je met iemand praat die continu andere zoemoproepen wegdrukt. Jouw Furby prikkelt niet alleen jou, maar ongevraagd ook andere mensen. En die vinden dat niet fijn.

Furby-vrije zone

Ik denk er over om posters op te hangen ‘ Furby-vrije zone’. Daar mag je alleen komen met een gehoorzame stille Furby. De regels zijn simpel. Hoe je het regelt moet je zelf weten, zolang ik naast je sta en geen last van jouw apparaat kan hebben, doe je het goed!

Discussiëren over jouw Furby op Twitter? @wvandekerkhof

Auteur

Willem van de Kerkhof