Fors herstel economie

Vierde kwartaal 2010 hoopgevend

16 december 2010 2 minuten

Na een teleurstellend derde kwartaal, laat het bedrijfsleven in het vierde kwartaal van 2010 een fors herstel zien. Dat blijkt uit de Conjunctuurenquête. Met name de industrie, detailhandel, groothandel en zakelijke dienstverlening staan er goed voor.

De Conjunctuurenquête wordt uitgevoerd door MKB-Nederland, VNO-NCW, KvK en het CBS. 

Ook de transport- en communicatiesector doen het beter dit kwartaal. Helaas blijven de agrarische sector en de bouw kampen met teruglopende omzetten. De problemen in de bouwsector hebben ook invloed op de toeleveranciers, zoals de bouwmaterialen- en meubelindustrie. Ook de omzet in de horeca valt in 2010 nog behoorlijk tegen, al zijn de verwachtingen voor 2011 een stuk positiever. "Consumenten durven, vanwege de afgenomen baanonzekerheid weer wat meer uit te geven", zo staat in een rapport van ING. Dankzij meer bezoek uit het buitenland loopt de hotellerie al op de andere horeca-ondernemers vooruit, restaurants blijven nog achter maar lijken in 2011 in te gaan lopen. 

Export en investeren

De export blijft de belangrijkste trekker van de economie, maar de vraag naar producten van het Nederlandse bedrijfsleven trekt ook flink aan. Ondernemers stellen investeringen steeds minder vaak uit. In 2010 werd er nog wel minder geïnvesteerd dan in 2009, maar volgend jaar lijkt het bedrijfsleven weer meer te gaan investeren omdat de winstgevendheid dan toe zal nemen. Ook opvallend is het feit dat het bedrijfsleven voor het eerst sinds het uitbreken van de kredietcrisis meer personeel aanneemt dan ze laat afvloeien. 

Ondernemers hebben weer vertrouwen

"Het ondernemersvertrouwen is weer positief. Daarmee wordt de stijgende lijn van het economisch herstel weer opgepakt", zo staat te lezen in het rapport over de Conjunctuurenquête. Wat vind jij als ondernemer daarvan? Wat voorzie je voor 2011? We zijn benieuwd, laat je reactie hieronder achter!

Bron: MKB-Nederland, ING